Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 mars

  Förvildade kor har tagit över en by

  Ett 20-tal nötkreatur har tagit över en by. Kor och tjurar har rymt från sina hagar och springer omkring utan tillsyn på bilvägar och i folks trädgårdar samtidigt som ägaren håller sig borta.

   De vilda korna utger fara för allmänheten då de ofta är ute och går på bilvägar. Arkivbild
  De vilda korna utger fara för allmänheten då de ofta är ute och går på bilvägar. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  Byn ligger utanför Alvesta kommun i Småland och de som bor i det lilla samhället har börjat tröttna på att deras tomter invaderas av de vilda korna.

  – Det är skit. Vi har haft problem med de här korna i flera år och har tröttnat nu, säger en av ortsborna till SVT Nyheter Småland.

  Det rör sig om ett 20-tal kor som tagit sig ut ur sina hagar och nu rör sig fritt över skog och mark.

  – I förrgår stod de plötsligt på gårdsplanen igen. De är förvildade och sticker så fort en människa närmar sig. Jag har kontaktat polisen men ingenting händer, säger en av ortsborna till SVT.

  Länsstyrelsen får inte tag på ägaren

  Situationen är ett djurskyddsärende hos länsstyrelsen men trots flera försök har man inte lyckats få kontakt med ägaren av korna.

  – Det är ett stort problem som gjort att ärendet dragit ut på tiden, säger Stina Frank som är djurskyddshandläggare, till SVT.

  Pågått i flera år

  Enligt de som bor i byn har problemen med korna pågått i flera år. Länsstyrelsen har tidigare haft djurärenden rörande samma ägare av korna men det nuvarande ärendet är aktuellt sedan i somras.

  Nu har länsstyrelsen fått in uppgifter på att situationen har förvärrats.

  – Djuren kan utsättas för lidande på grund av att de inte har tillgång till mat och vatten. Men de utger också en fara för allmänheten när de är ute på bilvägar till exempel, säger Stina Frank till SVT.

  SVT har försökt söka ägaren av korna utan resultat.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen