Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2017

  Fortsatt språkhjälp för Bucht

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fortsätter att få dyr språkhjälp. Näringsdepartementet har köpt konsulttjänster för närmare 400 000 kronor under 2017, en nota som väckt intern kritik, avslöjar SVT.

  FOTO: Sören Andersson

  Redan för ett år sedan kunde ATL avslöja att Sven-Erik Bucht köpte språktjänster för en kvarts miljon kronor för att bättra på sina bristfälliga kunskaper i engelska.

  SVT visar nu i en granskning att köpen av språkhjälp har fortsatt. I år har Näringsdepartementet köpt tjänster för närmare 400 000 kronor från en konsult vars fakturor väckt kritik i regeringskansliet. Tjänstemän har ifrågasatt om kostnaderna motsvarar arbetsinsatsen, och en kvarts miljon hålls därför inne i väntan på förklaringar.

  Behöver hjälp

  Sven-Erik Bucht säger att han i sin ministerroll har internationella uppdrag och EU-kontakter och därför behöver bra underlag inför sina resor.

  – Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska, säger Sven-Erik Bucht till SVT.

  Men bland departementets tjänstemän har summorna väckt stort uppseende, enligt SVT. Ett begärt belopp ”framstår enligt vår mening som mycket högt i förhållande till den arbetsinsats som skäligen kan ha varit nödvändig” heter det i ett av flera skarpa mejl till bolaget som anlitat konsulten.

  Avtalet uppsagt

  Sven-Erik Bucht säger till SVT att skattebetalarnas pengar ska användas bättre och att avtalet med det aktuella bolaget därför är uppsagt.

  Bolaget säger sig ha följt gällande rutiner och ska skicka förklaringar till de ifrågasatta fakturorna.

  LÄS ÄVEN: Bucht har gått kurser för en kvarts miljonLÄS OCKSÅ: Året som odlarna helst vill glömmaLÄS OCKSÅ: Visste inte att deras ost var med på festernas fest

  Relaterade artiklar

  Till toppen