Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti

  Fortsatta slaktköer runt om i landet

  Slaktköerna för nöt i spåren efter förra årets torka kommer att bestå en bit in på nästa år, enligt flera av de slakterier som ATL talat med.

   I slutet av oktober 2018 skrev ATL om rekordlånga slaktköer för främst nötkreatur i foderbristens spår. Sedan i våras har läget stabiliserats, men nötköerna består på flera håll.
  I slutet av oktober 2018 skrev ATL om rekordlånga slaktköer för främst nötkreatur i foderbristens spår. Sedan i våras har läget stabiliserats, men nötköerna består på flera håll. FOTO: Ann Lindén

  På KLS Ugglarps är ”slaktköerna” på gris- och lammsidan borta sedan i våras. På nötsidan är dock väntetiden från anmälan till upphämtning fortsatt 4-5 veckor lång.

  – Vi räknar med att det förblir så året ut om inte nötförsäljningen ökar ytterligare. Vi hoppas att ha fått bort väntetiderna på nöt en bit in på nästa år, säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps, till ATL.

  Nötköerna började växa i foderbristens spår i fjol och var rekordlånga i höstas. Många anmälde även fler djur än nödvändigt för att vara på den säkra sidan, enligt Paul Robertson som betonar att väntetiderna inte beror på minskad slakttakt.

  Varnar för nötbrist på sikt

  KLS Ugglarps slaktar 8-10 procent fler nötdjur nu jämfört med i fjol. Efterfrågan har främst ökat på närproducerat kött som Smålandskött, Skånska gårdar och Västsvenska gårdar. Paul Robertson varnar dock för nötbrist på längre sikt då utslaktningen på hondjur tilltagit.

  Än så länge är nötutbudet dock stor. Men KLS Ugglarps har valt att inte sänka sitt avräkningspris på köttslaget i år, för att stötta torkdrabbade bönder, enligt Paul Robertson.

  På Skövde slakteri är väntetiden på nöt, liksom i våras, generellt 7-8 veckor lång. Målet är att kön ska vara borta mitten på mars nästa år.

  – Men det är ändå lugnare nu. Sedan början av sommaren märks det att många bönder har fått gott om hö, säger Alf Westerling, intransportansvarig på Skövde slakteri.

  Inga slaktköer i Brålanda

  Medelstora AJ Dahlbergs Slakteri i Brålanda norr om Vänersborg har däremot inga slaktköer alls.

  Väntetiden från anmälan till upphämtning ligger på 2-3 veckor för nöt och på en vecka för gris, vilket är normalt, enligt Håkan Alqvist, marknadsansvarig på slakteriföretaget.

  – Det är stabil efterfrågan på både gris och nöt. Det har rullat på bra hela sommaren. Men det kunde ha varit lite bättre i maj, säger han och tillägger att årets kalla majmånad försenade grillsäsongen något.

  Relaterade artiklar

  Till toppen