Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2014

  Fortsatt time-out i gmo-politiken

  Sverige lägger för andra gången ned sin röst när EU tar ställning till genmodifierade grödor. Regeringspartierna är ännu inte överens om vilken den gemensamma gmo-politiken ska vara.

  I morgon, fredag, klockan nio ska EU:s medlemsländer rösta om godkännande för försäljning av tre genmodifierade produkter. Sverige kommer att avstå från att rösta. Det är, som ATL tidigare skrivit, ett brott från den linje som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar följt; att rösta ja om expertmyndigheterna i Sverige och på EU-nivå ger grönt ljus.

  – Vi kommer att lägga ner rösten, säger Ingela Nilsson, pressekreterare på landsbygdsdepartementet.

  Anledningen till att Sverige avstår från att rösta är att de nya regeringspartierna inte kunnat enas om en gemensam gmo-politik. Miljöpartiet är djupt gmo-skeptiskt medan S-ledda regeringar i stort sett alltid röstat efter expertisens råd. Att hitta en gemensam position har inte gått på de dryga åtta veckor som partierna regerat tillsammans.

  – Vi jobbar med detta nu, säger Ingela Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen