Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober

  Fortsatt prispress på ekospannmål

  Ytterligare en stor skörd trycker ner betalningen för ekospannmål och ekopremien är nästan körd i botten för vissa grödor. Men för kvarnvete och grynhavre ser det lite ljusare ut.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Hans Dahlgren

  Redan förra säsongen trycktes merbetalningen för ekologisk spannmål ner på grund av ett stort utbud framför allt på foderspannmål. I år vittnar handlarna om att pressen fortsätter.

  – Vi gör en del affärer men på en lägre nivå än vad vi hade hoppats på, säger Per-Arne Gustavsson vd på BM Agri.

   Per-Arne Gustavsson.
  Per-Arne Gustavsson. FOTO: BM Agri

  Bakgrunden är att rekordpriser på ekologisk spannmål för några år sedan medförde att många lantbrukare både i Sverige och i andra länder ställde om sin odling till eko. Eftersom efterfrågan inte ökat i samma takt har det resulterat i ett överskott. På exempelvis marknaden för Kravråg var utbudet så stort att betalningen nästan låg på samma nivå som för konventionell råg förra året. En trend som enligt handlarnas bedömning upprepas i år. Även premien för ekologisk foderspannmål är, liksom förra året, liten.

  Tuff maltkornsmarknad

  – Det finns mycket ekologisk foderspannmål i marknaden och det kan vi nog tyvärr förvänta oss att det kommer fortsätta att finnas en tid framöver, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Däremot är efterfrågan på ekologiskt kvarnvete bättre och skillnaden mellan brödvete och fodervete är stor på ekosidan. Efterfrågan på Kravgrynhavre är också mer stabil än exempelvis på maltkorn.

  – Vi har exporterat mycket maltkorn till Tyskland på ekosidan tidigare men det dricks inte öl i samma utsträckning som tidigare så det är svårare att hitta affärer, säger Magnus Sandberg, ansvarig för spannmålshandel i Sverige för det danska bolaget R2 Agro.

   Magnus Sandberg.
  Magnus Sandberg. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Bakgrunden är precis som på den konventionella sidan att konsumtionen av öl gått ner markant på grund av nedstängda samhällen och inställda offentliga arrangemang till följd av coronapandemin.

  Ekorapsen ökar

  Kravraps är en gröda som många år betalats med ett högt pris och som klarade sig relativt bra från prispressen 2019.

  – I år har vi märkt en stor konkurrens på ekoraps från Baltikum som vi inte sett tidigare, säger Magnus Sandberg.

  Däremot är kvalitén på den svenska ekorapsen överlag god vilket kan stå emot prispressen till viss del, tillägger han.

  Även för proteingrödor, som Kravärtor och Kravåkerbönor är det fortfarande relativt bra betalt jämfört med konventionell vara, påpekar Per-Arne Gustavsson, BM Agri.

  – Jag hoppas att marknaden för ekospannmål kan återhämta sig inom något år eller ett par år. Det kan bli bättre priser till våren men det handlar troligen inte om superstora höjningar, säger Per-Arne Gustavsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen