Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 1999

  Fortsatt mjölkproduktion på Högesta

  Det blir mjölkproduktion även i fortsättningen på skånska godset Högesta utanför Ystad. Jordbruksförvaltare Lars Mämpel tar över driften i egen regi
  För två månader sedan hickade Mjölksverige till. Då kom beskedet att Högesta överraskande bestämt sig för att sluta med mjölkproduktionen. Anledning: styrelsen bedömde lönsamheten som alltför dålig. 350 kor blev plötsligt till salu.
  – Om inte Högesta klarar sig, vem klarar sig då? undrade mjölkbönder över hela landet.
  Nu har vinden vänt. Den 1:a januari år 2000 tar godsets jordbruksförvaltare Lars Mämpel upp produktionen i egen regi. Han kommer att arrendera ladugård, ungdjursstallar samt köpa djur och inventarier av ägaren Carl Piper. Även i fortsättningen har han ett övergripande ansvar för jordbruksdriften men på reducerad tid, 25 procent.
  – Det här är ett sätt att kunna behålla djuren. Jag tycker att det vore sorgligt att driva Högesta utan mjölkproduktion. Dessutom är jag fortfarande sugen på utmaningar och mjölk är mitt stora intresse.

  30 års erfarenhet
  Så sent som i mars tillträdde Lars Mämpel som jordbruksförvaltare på Högesta. Då kom han direkt från ett liknande arbete på Västraby, Svalöf Weibulls gård mellan Höganäs och Helsingborg. I bagaget fanns 30 års erfarenhet av mjölkproduktion. Att han skulle ta över Högestas produktion fanns dock inte med i kalkylerna.
  – Nu räknar jag med två till tre år för att få ordning på verksamheten och att få upp avkastningen till en acceptabel nivå.
  Totalt kommer Lars Mämpel att behöva låna upp mellan fem och sex miljoner kronor för att kunna köpa besättningen och renovera stallet.
  I första hand är det spalt och utgödsling som behöver bytas, men även båsavskiljare och mjölkrum kräver insatser. Stallet byggdes 1976 och var då toppmodernt, i dag råder stort renoveringsbehov.

  Nej till mjölkrobot
  Trots det stora djurantalet drömmer Lars Mämpel inte om någon mjölkrobot för att underlätta arbetet.
  – Inte i så stora besättningar. Det dröjer minst fem år innan utvecklingen hinner dit. Fick jag önska mig så blev det karusellanläggning eller parallellstall. Men framtidsvisionerna får vänta. Nu ska vi börja med att slita ut inredningen under sommaren.

  Marianne Persson

  Relaterade artiklar

  Till toppen