Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2019

  Försvaret: Vi jobbar mycket med att förändra normer

  Försvarsmakten är en mansdominerad myndighet, men har jobbat hårt med att förändra normer och attityder för att öka rekryteringen av kvinnor, enligt Helena Hoffman, HR-specialist inom jämställdhet och jämlikhet på Försvarsmakten.

   ”Vi har ett stort rekryteringsbehov och vill inte missa viktig kompetens”, säger Helena Hoffman, HR-specialist inom jämställdhet och jämlikhet på Försvarsmakten.
  ”Vi har ett stort rekryteringsbehov och vill inte missa viktig kompetens”, säger Helena Hoffman, HR-specialist inom jämställdhet och jämlikhet på Försvarsmakten. FOTO: Försvarsmakten

  Försvarsmakten har runt 20 100 anställda, varav runt 18 procent är kvinnor. Men bland officerare är bara 7 procent kvinnor och för gruppbefäl, soldater och sjömän cirka 11 procent. Och så har det sett ut senaste åren.

  – Det råder fortfarande en mansdominerande norm på främst det militära området, men vi jobbar hårt med att förändra det eftersom vi har ett stort rekryteringsbehov och inte vill missa viktig kompetens, säger Helena Hoffman, HR-specialist inom jämställdhet och jämlikhet på Försvarsmakten.

  Läs mer: Rapport om jämställdhet i skogen: Det går för sakta

  Deltar i Prideparad

  I Försvarsmaktens reklamkampanjer syns numera därför både kvinnor och män – och myndigheten deltar årligen i Prideparaden i Stockholm. Det ger viktiga signaler både internt och till samhället i stort, enligt Helena Hoffman.

  – Om vi ska anställa de bästa av de bästa så kan vi inte inrikta oss på en viss grupp utan måste rekrytera brett, oaktat exempelvis kön, säger hon.

  Det finns numera även helgkurser för kvinnor som vill prova på olika arbetsområden inom Försvaret, samt ett mentorsprogram för kvinnor inom organisationen.

  Läs också: Nyks: Det finns en unken machokultur i skogsbranschen

  Bättre på att synliggöra

  Helena Hofmann ansvarar även för ett kvinnligt nätverk inom Försvaret som anordnat konferenser, på temat jämställdhet och likabehandling, sedan 2011. Och en av fyra deltagare är i dag män på konferensen som brukar ha runt 500 deltagare.

  Hon tycker även att Försvarsmakten blivit bättre på att synliggöra, omhänderta och följa upp olämpligt beteende i dag. Huvudfokus framöver på jämställdhetsområdet är att behålla en större del av de kvinnor som rekryteras samt att få in fler kvinnor på ledande befattningar.

  – Vi måste i första hand jobba med normer och attityder och därför är jämställdhetsarbete en del av officersutbildningen sedan flera år tillbaka. Vi har också interna specialutbildningar kring likabehandling för specifika kontaktpersoner och chefer i ledande ställning och vi upplever att det finns ett ökat intresse i dag att gå de här utbildningarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen