Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober

  Kvalitetsproblem hotar potatisskörden

  Mer problem med röta och larver, högre ts-halter och större knölar. Första potatisskörden utan Reglone visar sig i kvaliteterna.

   Potatisodlare i Sverige behöver växtskyddsmedel som dödar blasten, anser Potatisodlarna.
  Potatisodlare i Sverige behöver växtskyddsmedel som dödar blasten, anser Potatisodlarna. FOTO: Cecilia Persson

  I år har svenska potatisodlare fått prova sig fram mer än tidigare för att lyckas med skörden. Fler har fått kapa blasten maskinellt eller med ersättningspreparat.

  Och knölarna har fått ta en del stryk, som inte bara kan härledas till väderleken. Det anser Tony Gustavsson, ansvarig för kontroll- och analysverksamheten vid företaget Svensk Potatis som ägs av Stiftelsen Potatisbranschen.

  – Den här säsongen blir ett läro­år. Det är mycket nytt för odlarna att sätta sig in i, säger han.

  Mer röta än vanligt

  Hans team gör varje år 3 000–3 500 analyser av matpotatis från hela landet. Resultaten pekar i år mot större problem med skalmissfärgningar och röta än vanligt.

  Även vattenhalterna är högre än de brukar vara. Larvskadorna är synligt fler.

  Många av förändringarna kopplas ihop med att odlare har fått använda mekanisk blastkrossning i år, eller dispens att använda ersättningspreparatet Gozai. En effekt av det är att knölarna har behövt vara kvar i marken en längre tid.

  – Ligger potatisen längre i marken för att bilda skal blir det fler larvskador av knäpparlarven, förklarar Tony Gustavsson.

  Mycket potatis är också större i genomsnitt, vilket även det beror på att det dröjt innan potatisen tagits upp.

  Olika resultat

  Många odlare har i år använt sig av en kombination av preparatet Gozai och mekanisk blastbekämpning, enligt Bengt Björkman, potatisodlare i Skåne och styrelseledamot i Potatisodlarna.

  – En del har det gått jättebra för och andra inte, säger han.

  Dispens för Gozai

  Potatisodlarna kommer att ansöka om dispens hos Kemikalieinspektionen för Gozai även nästa år.

  – Det är jättebesvärligt om vi inte får ha något preparat kvar. Blir det besvärliga förhållanden när man ska blastdöda går det inte att göra det mekaniskt. Vid mycket regn är risken stor att man förstör kuporna med det, säger Bengt Björkman.

  LÄS OCKSÅ: Därför förbjöds RegloneLÄS OCKSÅ: Första säsongen utan Reglone – så gick det på Margretelunds gård

  Relaterade artiklar

  Till toppen