Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 augusti

  Försöksodling kan ge vingårdarna fler druvsorter

  Nyhamnsläge

  Svensk vinodling domineras av druvan Solaris. För att ge vinmakarna fler alternativ ska Kullabergs vingård tillsammans med SLU studera 21 druvsorter under tre års tid.

  Kullabergs vingård på skånska Kullahalvön producerar huvudsakligen vin från egna druvor, den 14 hektar stora vinodlingen är Sveriges näst största. Vinflaskorna säljs till Systembolaget och bättre restauranger, export sker främst till Japan men även i mindre skala till Frankrike och Österrike.

   Lotta Nordmark och K Felix G Åhrberg vid försöksodlingen.
  Lotta Nordmark och K Felix G Åhrberg vid försöksodlingen. FOTO: Jonatan Jacobson

  ”Outforskad mark”

  – Vi satsar på att göra världsklassvin. Allt blir slutsålt varje år och vi får ut priser som gör att vi på lite sikt blir lönsamma, vilket är väldigt tacksamt, säger gårdens vinmakare och oenolog K Felix G Åhrberg.

  Sverige är fortfarande ett ungt vinland och det saknas forskning om vilka druvsorter som är lämpade för vårt klimat.

  – Det är outforskad mark, man vet ännu inte vilka sorter som kommer att fungera. De fjorton hektaren är mer eller mindre kvalificerade gissningar från vår sida, men hittills har vi lyckats väldigt bra med de sorter som vi vågat pröva, säger K Felix G Åhrberg.

  Han lyfter fram de gröna druvorna Souvignier gris, Donauriesling, Muscaris och Solaris som goda exempel. Den sistnämnda sorten dominerar stort inom svensk vinodling. För att hitta fler odlingsalternativ har Kullabergs vingård anlagt en egen försöksodling med 21 svampresistenta sorter. Nyligen blev det klart att SLU tillsammans med vingården ska studera testfältet under tre års tid. Plantornas tillväxt och utveckling ska bedömas följt av mikrovinifiering, det vill säga vinproduktion i provskala, för att avgöra vilka druvor som kan vara odlingsvärda i Sverige.

   Pinot nova är ett exempel i försöksodlingen som ser lovande ut.
  Pinot nova är ett exempel i försöksodlingen som ser lovande ut. FOTO: Jonatan Jacobson

  Tror på en ljus framtid

  – Det här ska gagna hela Vinsverige. Det saknas ett samlat grepp om vilka sorter utöver Solaris som vi kan tänkas odla. Vi har sett från annan produktion att man aldrig kan luta sig mot en sort, säger Lotta Nordmark, hortonom vid SLU Alnarp.

  Projektet har en budget på 300 000 kronor, där SLU går in med halva kostnaden och Kullabergs vingård står för plantor och skötsel. Lotta Nordmark tror att svensk vinproduktion står inför en ljus framtid.

   ”Jag kan leverera kvalificerade gissningar som oftast är tillräckligt bra internt, men det krävs studier och samarbeten för att etablera empirisk data” säger K Felix G Åhrberg.
  ”Jag kan leverera kvalificerade gissningar som oftast är tillräckligt bra internt, men det krävs studier och samarbeten för att etablera empirisk data” säger K Felix G Åhrberg. FOTO: Jonatan Jacobson

  – Svenska vinproducenter har visat att de kan producera kvalitetsviner. Vi har haft drygt 20 år av vinproduktion och har redan en export och vingårdar som vinner internationella priser. Det som behövs nu är en produktionsökning, säger hon.

  SLU och Kullabergs vingård samarbetar i ytterligare försök som undersöker applicering av mykhorriza mycel vid plantering, samt ett projekt där odling övervakas digitalt. Förhoppningen är att projekten kommer att medverka till att öka kunskapen om vinproduktion i kallare klimat.

   Lotta Nordmark tycker att fler vingårdar borde satsa på mousserande vin som ligger rätt i tiden och passar vårt klimat bra.
  Lotta Nordmark tycker att fler vingårdar borde satsa på mousserande vin som ligger rätt i tiden och passar vårt klimat bra. FOTO: Jonatan Jacobson

  Vill hitta alternativ till importdruvorna

  – Jag tror att vi kommer hitta både blå och gröna druvor som är spännande att ha i vingården och bra för att minimera risken av att ha få olika sorter, säger K Felix G Åhrberg.

  Han hoppas även att testodlingen ska visa på lämpliga bordsdruvor som ett alternativ till importdruvorna i dagligvaruhandeln. Om nya odlingsvärda sorter identifieras kan hela branschen gynnas.

  – Det hade varit ett fantastiskt steg framåt. Jag tror att det hade ingjutit mod till de andra 10 000 hektaren som är möjliga att plantera i Sverige, säger K Felix G Åhrberg.

   Förutom rosé, rött och vitt vin producerar vingården cider och ädeldestillat.
  Förutom rosé, rött och vitt vin producerar vingården cider och ädeldestillat. FOTO: Jonatan Jacobson
   Kullabergs vingård har drygt 46 000 plantor i dagsläget, målsättningen är att få ut en flaska per planta.
  Kullabergs vingård har drygt 46 000 plantor i dagsläget, målsättningen är att få ut en flaska per planta. FOTO: Jonatan Jacobson

  Läs också: Skånsk vingård storsatsar

  Kullabergs vingård

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Arildtuvan AB.

  Verksamhet: Produktion av vitt, rött, rosé och mousserande vin från egna vinstockar. Företaget gör även äppelcider samt ädeldestillat från pressrester, frukt och bär. Vingården arrangerar även visningar och konferenser. I juni öppnade också den egna vinbaren Skänken. 

  Antal anställda: Fem till femton beroende på säsong. 

  Omsättning: 2,8 miljoner kronor (2019, brutto inklusive lageruppbyggnad).

  Resultat: ”Förlustbringande.”

  Areal: 14 hektar druvodling som även inkluderar 1000 plommonträd.  

  Storlek på investering: Cirka 10 miljoner kronor i maskininvesteringar. Ett nytt vineri är under projektering vilket kommer att öka produktionskapaciteten.

  Kalkyl vid investering – så räknar vi: ”Vi räknar med ytterligare cirka fem förlustår. Det höga förädlingsvärdet kommer på sikt att leda till lönsamhet.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi håller en lång sträcka med landskaps- och fruktträd för att skapa lä och biologisk mångfald. En blandning av örter, baljväxter, blommor och klöver sås mellan vinraderna vilket gynnar viktiga insekter och ger gröngödsling, förbättrad jordstruktur samt minskat ogrästryck. Vi håller bin som ger honung samt bivax som vi använder som hätta på våra vinflaskor.”

  Källa: K Felix G Åhrberg.

  ATL var även på besök på Kullabergs vingård i september 2019. Se vårt tv-inslag från den gången nedan!

  Relaterade artiklar

  Till toppen