Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november 2018

  Lukt kan vara nyckeln till motivationsstyrd kalvningsbox

  I framtiden öppnar kon själv kalvningsboxen och går in när det är dags att kalva. Lukt från fostervatten kan leda vägen dit, menar SLU-forskare.

  När är det rätt tid att ta kon till kalvningsboxen? Kanske är det bäst att låta henne bestämma själv. Det tänkte SLU-forskaren Maria Vilain Rørvang inför sin doktorandstudie om motivationsbaserade kalvningsboxar. Och även inredningstillverkade var intresserade.

  – Det är ofta svårt att veta när det är rätt läge och det kan bli problem om det blir fullt i kalvningsboxarna. Dessutom tar det mycket tid för lantbrukaren, säger hon.

   Välja själv? Den självöppnande grinden till kalvningsboxen som använts i försöket är en prototyp designad av den danska inredningstillverkaren Jyden Bur A/S.
  Välja själv? Den självöppnande grinden till kalvningsboxen som använts i försöket är en prototyp designad av den danska inredningstillverkaren Jyden Bur A/S. FOTO: Maria Vilain Rørvang

  De svenska rekommendationerna är att kon ska flyttas till en kalvningsplats, och i Krav:s regler för 2018 måste mjölkkon få kalva ensam i boxen. Detsamma gäller för danska kor. Men än så länge saknas kalvningsboxar som korna själva väljer när de vill använda.

  Självöppnande grind

  Maria Vilain Rørvang samarbetade med det danska företaget Jynden Bur A/S, som byggde en prototyp av en självöppnande grind till kalvningsboxen. I försöket testades en specialbyggd dörr till boxarna, som korna fick lära sig att öppna själva. Kon kunde stänga in sig i boxen och kalva utan att någon annan ko i gruppen kunde komma in.

  – Faktiskt var korna extremt snabba med att förstå hur grinden fungerade.

  ATL TV: Se när korna tränades att använda boxen

  Lockande fostervatten

  Studien visade att kor tydligt lockas till den plats där andra kor tidigare har kalvat. Det tros bero på dofter från fostervatten i ströet, och intressant nog attraherades korna bara till de här lukterna vid tiden runt kalvning. Det har också tidigare kanadensiska studier visat.

   SLU-forskaren Maria Vilain Rørvang ägnade sitt doktorandarbete åt beteende hos dräktiga kor: ”Mitt mål är att se hur vi kan få kon att själv bestämma när det är dags att gå till kalvningsboxen.”
  SLU-forskaren Maria Vilain Rørvang ägnade sitt doktorandarbete åt beteende hos dräktiga kor: ”Mitt mål är att se hur vi kan få kon att själv bestämma när det är dags att gå till kalvningsboxen.” FOTO: Cecilia Persson

  Dofter skulle kunna bli en nyckel för att motivera kons förflyttning vid kalvning, hoppas Maria Vilain Rørvang som på SLU fortsätter med fler studier om bland annat motivationsstyrning av kor inför kalvning.

  Svårare för ranglåga kor

  Men flera utmaningar återstår. Till exempel blev det tydligt att ranghöga, dominanta kor oftare valde att gå in och kalva i kalvningsboxen än ranglåga kor.

  – De ranglåga korna förstod kanske inte att ingen annan ko kunde komma in i boxen.

  Det gäller också att komforten är hög om kon ska öppna grinden själv under värkarbete.

  – Dörren till boxen måste göras så att den lätt går upp. Man kan anta att kon har ont i magen och kroppen under värkarbetet. Där finns det mer att göra, säger Maria Vilain Rørvang.

   Riskperiod. Omkring 75 procent av alla sjukdomar hos mjölkkor visar sig inom den första månaden efter kalvning, enligt SLU. Men att ta kon i rätt tid till kalvningsboxen är ofta både svårt och tidskrävande.
  Riskperiod. Omkring 75 procent av alla sjukdomar hos mjölkkor visar sig inom den första månaden efter kalvning, enligt SLU. Men att ta kon i rätt tid till kalvningsboxen är ofta både svårt och tidskrävande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen