Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 februari

  Förslaget: Så ska Eldrimner arbeta framåt

  Fokusera på kärnverksamheten. Det blev slutsatsen efter att Statskontoret under några månader utvärderat verksamheten vid Eldrimner i Ås, Jämtland, som är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk.

   Eldrimners lokaler i Ås, Jämtland.
  Eldrimners lokaler i Ås, Jämtland. FOTO: Stéphane Lombard/Eldrimner

  Eldrimner har ett femårigt regeringsuppdrag att tillhandahålla ett nationellt center och i uppdraget ingår att utvärdera verksamheten kontinuerligt. Det gjordes i december förra året och i dagarna släpptes resultatet.

  Under utredningens gång fanns en viss nervositet om hur det skulle gå, även om Madeleine Larsen Ivarsson, biträdande enhetschef på Eldrimner, var försiktigt positiv.

  – Vi har siktet inställt på att det löser sig på ett bra sätt, sa hon då.

  Det visar utvärderingen

  Utvärderingen slår fast att Eldrimner är ensamma om att erbjuda undervisning om mathantverk, såväl praktiskt som teoretiskt och kopplat till mathantverkets villkor, samt information och rådgivning för att skapa gynnsamma villkor för företagande inom mathantverk.

  Men den visar också att Eldrimner konkurrerar med andra aktörer inom vissa delar, såsom företagsrådgivning och entreprenörskurser.

  Mer fokus på grundverksamheten

  Eldrimner finansieras till två tredjedelar via olika projektmedel från Jordbruksverket medan resterande tredjedel kommer från staten, det vill säga Näringsdepartementet, för sitt uppdrag som nationellt center för mathantverket i Sverige. I dag har Eldrimner finansiering 2020 ut.

  När uppdraget och finansieringen nu ska omförhandlas föreslår Statskontoret att Eldrimners uppdrag ska vara att fokusera på kursverksamhet inom produktionsteknik och aktiviteter som syftar till att göra mathantverket känt. Aktiviteter inom bland annat företagsstöd och påverkansarbete bör däremot minskas, föreslår myndigheten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen