Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april

  Svensk mink: Ersättningen täcker inte inkomstbortfall

  I januari kom förbudet mot avel av nya minkvalpar under 2021. Nu går förslaget om ersättning för ekonomisk skada till minkfarmarna ut på remiss.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Janne Andersson

  För att förhindra smittspridning av coronavirus förbjöds svensk minknäring att avla fram nya minkvalpar i vår. Det betyder att minkuppfödarna kommer att stå utan skinn att sälja och ett år utan intäkter samtidigt som kostnaderna för livdjuren finns kvar.

  Enligt det förslag som Jordbruksverket nu skickar ut på remiss ska takbeloppet i ersättningen vara 1,8 miljoner euro per företag, motsvarande 18,4 miljoner kronor.

  Tappar ett helt år

  Jörgen Martinsson, vd på Svensk Mink, vill inte kommentera nivån på ersättningen före remissrundan är avslutad men konstaterar att inget svenskt minkföretag kommer att slå i taket med det liggande förslaget.

  – Samtidigt är det stora problemet att vi tappar ett helt år i en marknad som just går väldigt starkt. Cirka 50 procent av det internationella utbudet är borta i och med att vi, danska och holländska producenter har stängt ned, säger Jörgen Martinsson.

   Jörgen Martinsson, vd på Svensk Mink.
  Jörgen Martinsson, vd på Svensk Mink. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Han menar att den ersättning minknäringen får från staten inte kompenserar intäktsbortfallet på långt när.

  Snittbesättningen på en svensk minkfarm ligger på 2 500-3 000 avelsdjur, vilket i normala fall ger cirka 17 000 valpar som ska pälsas. Priset per skinn ligger runt 450 kronor stycket vilket betyder över 7 miljoner kronor i omsättning. Den stigande trenden på skinnmarknaden väntas fortsätta.

  – De skinn som säljs nu är producerade 2019 och 2020 men vi kommer inte att ha några produkter att sälja på auktionerna 2022 när priserna sannolikt kommer att stiga än mer, säger Jörgen Martinsson.

  Osäkerhetsfaktor med stoppad parningssäsong

  Minkfarmarna har också kostnaderna kvar eftersom avelsdjuren finns kvar på gårdarna.

  – Vi ska gå till jobbet varje dag. Även om det är färre djur, så måste de ha daglig skötsel och tillsyn. Det är foderkostnaden, arbetskostnaden och vi ska hålla i gång våra företag och våra gårdar, säger Jörgen Martinsson.

  Det handlar om sammanlagt cirka 100 000 avelshonor och 25 000 avelshannar på ett 30-tal gårdar som ska ha daglig tillsyn och skötsel.

  – Det är levande djur vi pratar om så det är också en osäkerhetsfaktor hur avelsdjuren reagerar på att inte få en normal parningssäsong. Det har aldrig hänt förut och en fråga vi inte har svaret på ännu, säger Jörgen Martinsson.

  2021 är ett förlorat år men kommer svensk minknäring att återhämta sig?

  – Ja får vi bara jobba på och göra det vi är duktiga på kommer vi absolut att återhämta oss. Efterfrågan på skinn överträffar tillgången och att det kommer att bli än större obalans framöver. Det innebär att det kommer att vara en stor efterfrågan på våra produkter åtminstone 4-5 år framåt, säger Jörgen Martinsson.

  Jordbruksverkets förslag går nu ut på remiss. Svaren ska vara inne 22 april.

  Fakta: Förbud mot minknäring i flera länder

  Årligen produceras det ungefär 50 miljoner minkskinn i världen och cirka en tredjedel har kommit från Danmark, som är världens största uppfödare av mink.

  Även i bland annat Kina, Polen och Nederländerna är produktionen stor.

  I Nederländerna fattade man 2013 beslut om att förbjuda minkuppfödning och näringen fick tio år på sig för en kontrollerad avveckling. I och med det kraftiga virusutbrottet bland besättningar i landet fattade dock den nederländska staten beslut om att tidigarelägga förbudet till 2021.

  I Sverige finns det runt 40 besättningar, varav cirka hälften på Listerlandet i Blekinge.

  Cirka 90 procent av de svenska skinnen säljs till kinesiska uppköpare.

  Den 27 januari meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att Svenska minkuppfödare kommer inte att få avla på sina minkar i år.

  Källor: Ritzau, Svensk mink

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen