Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april

  Förslag om olaga intrång välkomnas

  Tydligare regler och möjlighet till hårdare straff är bra. Men det krävs mer för att stoppa trakasserierna mot lantbrukare, anser de ATL talat med.

   Tina Rudolphson driver Bjelkesta gård utanför Uppsala.
  Tina Rudolphson driver Bjelkesta gård utanför Uppsala. FOTO: Fredrik Stork

  Tina Rudolphson är nötproducent och har engagerat sig i LRF:s arbete för bättre skydd för bönder som utsätts för hat och hot. Hon har själv varit föremål för trakasserier och tycker det är bra att Justitiedepartementet föreslår att det ska bli tydligare att reglerna kring olaga intrång och hemfridsbrott omfattar gårdsplanen.

  – Det är mitt hem och min arbetsplats, så det är jättebra att man tar det steget. Sedan kan jag önska att det hade gått fortare, säger Tina Rudolphson.

  Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, välkomnar också förslagen. Att straffskalan höjs så att det kan bli fängelse även för brott som inte är grova är viktigt, då de som utför trakasserierna ofta har ett lojalt nätverk som gör bötesstraff mindre kännbara.

  – Dagen efter de fått böter har de en Swish-insamling som samlar in pengar för att betala dem och kan gå vidare.

  Uppgivenhet

  Tina Rudolphson hoppas att straffskalan höjs så att fällda personer hålls fängslade längre. Det är en liten grupp militanta aktivister som ägnar sig åt trakasserier, och när någon hamnar bakom lås och bom märks det för de som är utsatta. Det handlar även om att de drabbade ska känna att rättvisa skipas och straffet är i proportion till vad de utsatts för. Så känns det inte när extremister fått vad som uppfattas som låga straff.

  – Det gör att man tappar lusten att fortsätta. Och det är ju det de vill. De vinner hur man än gör, säger Tina Rudolphson, lite uppgivet.

  Justitieminister Morgan Johansson (S) var i måndags i riksdagens konstitutionsutskott för att utfrågas om varför det tagit så lång tid för honom att svara på skriftliga frågor om bland annat åtgärder för att skydda bönder mot extrema djurrättsaktivister. Då Justitiedepartementet skickade ut promemorian med förslagen fredagen före kunde han hänvisa till den under sammanträdet.

  – Det kommer att ge polis och åklagare bättre verktyg för att komma åt de som trakasserar. Det här är jag väldigt glada för, för vi kan inte acceptera hot och trakasserier mot lantbrukare, sa statsrådet två år efter det att han först utlovade en översyn av lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott.

  Vill se mer

  Men det är inte nog med verktyg, enligt Jörgen Martinsson. Han vill se bättre samordning över polisens organisationsgränser så att mönster blir tydligare och upprepad brottslighet uppmärksammas.

  – Man måste förstå att det här är en organiserad verksamhet och inte enskilda händelser. Man förflyttar sig gärna över gränser och de vet att de utreds av olika polisdistrikt, vilket gör det svårare för samordning.

   Jörgen Martinsson, vd, Svensk mink.
  Jörgen Martinsson, vd, Svensk mink. FOTO: RICKARD NILSSON

  Tina Rudolphson tror att en särskild brottskod för den här sortens trakasserier hade underlättat samarbete.

  – Då skulle det vara mycket lättare att följa hur de gjort sina turnéer.

  Från polishåll har det hävdats att en egen brottskod inte skulle göra någon skillnad.

   Många av de extrema aktivisternas trakasserier riktas mot minkfarmare. Arkivbild.
  Många av de extrema aktivisternas trakasserier riktas mot minkfarmare. Arkivbild. FOTO: Göran Berglund

  Förslag om olaga intrång och hemfridsbrott

  Justitiedepartementet har tagit fram en promemoria med förslag om hur lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott bör förändras. Där ingår bland annat att det tydliggörs att en gårdsplan omfattas av lagstiftningen och att fängelse införs för brott av normalgraden och att straffet för grova brott höjs till som längst fängelse i tre år. Ändringarna föreslås träda i kraft den första mars 2022. Promemorian är ute på remiss och sista svarsdag är den nionde juli.

  LÄS MER: Två döms för brandattack mot minkfarmLÄS MER: Djurrättsaktivist dömd till sex månaders fängelseLÄS MER: Minkfarmare friade i hovrätten

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen