Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 april

  Förslag mot bondetrakasserier klara

  Höjda straff och tydligare regler kring olaga intrång och hemfridsbrott föreslås av Justitiedepartementet.

   Varbergs tingsrätt är en av de domstolar som prövat mål där militanta djurrättsaktivister stått åtalade.
  Varbergs tingsrätt är en av de domstolar som prövat mål där militanta djurrättsaktivister stått åtalade. FOTO: Göran Berglund

  Lite mer än två år efter att justitieminister Morgan Johansson (S) lovade att titta på hur bönder kan få bättre skydd mot trakasserier har Justitiedepartementet skickat ut en promemoria med förslag. Det bör enligt departementet bland annat bli tydligare i lagtexten att olaga intrång och hemfridsbrott kan ske på en gårdsplan som inte är i direkt anslutning till ett bostadshus. Det ska inte krävas skyltar, staket eller grindar vid gårdsplanen för att det ska kunna vara brottsligt att befinna sig där olovligen. Det är inte svårt att inse vad som skiljer en gårdsplan från en allmän plats, där demonstrationsfrihet råder, eller natur, där allemansrätten gäller, konstaterar promemorian.

  Högre straffskala

  Det föreslås också att straffen höjs för olaga intrång och hemfridsbrott. För normalgraden bör fängelse i högst ett år införas, i dag är det som mest böter. Vid grova brott bör straffskalan höjas till mellan sex månader och tre års fängelse, från dagens högsta straff på två år. Bland de faktorer som ska övervägas om ett brott är grovt hör om ”gärningen varit av särskilt hänsynslös eller farlig art”. Att någon med vilje saboterar djuruppfödning genom att ta bort eller skada ett föremål som i sig har litet värde men är centralt för verksamheten anges som ett exempel på en gärning av särskilt farlig art. Brotten är såpass allvarliga att det även bör göras kriminellt att förbereda, stämpla till eller försöka utföra grovt hemfridsbrott och grovt olaga intrång, anser Justitiedepartementet.

  Lagändringarna föreslås träda i kraft den första mars 2022. Promemorian har skickats ut på remiss, sista svarsdag är den nionde juli.

  LÄS MER: Därför dröjer förslag mot militanta djurrättsaktivister

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen