Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 april

  EU-kommissionen föreslår stödpaket till lantbruket

  Färre kontroller och flexiblare regler inom landsbygdsprogrammet föreslås i EU-kommissionens stödpaket mot konsekvenserna av coronautbrottet.

  Men det är tveksamt vilka förslag som kan tillämpas i Sverige.

   EU-kommissionen presenterar stödpaket för att lindra effekterna av corona. Arkivbild.
  EU-kommissionen presenterar stödpaket för att lindra effekterna av corona. Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  EU-kommissionen presenterade på torsdagen ett ”investeringsinitiativ mot coronaeffekter” där huvudnumret var stora pengar, 100 miljarder euro, till stöd för medlemsländernas insatser med bland annat korttidsarbete.

  Lantbruket fanns också med på ett hörn. Bland annat föreslås att medel för landsbygdsutveckling ska kunna användas flexiblare, att det ska kunna bli tidigare och större förskottsutbetalningar av stöd samt att kontrollerna kan förenklas samtidigt som ansökningstiderna förlängs.

  Men det återstår att se hur många av åtgärderna som kommer att tillämpas i Sverige.

  – Vi är inne på sista året i landsbygdsprogrammet och det är högt tryck på de medel som finns där. Jag tror att möjligheterna att göra omfördelningar inom programmet är ganska begränsade, säger Lars Olsson, departementsråd på Näringsdepartementet.

  Han ser dock en möjlighet att resurser för kompetensutveckling skulle kunna styras om till snabbutbildning av ny arbetskraft inom lantbruket med sidonäringar.

  EU-kommissionen förlänger generellt ansökningstiden inom den gemensamma jordbrukspolitiken (i Sverige SAM-ansökan) med en månad. Men inte heller detta lär komma att tillämpas i Sverige. Huvudinriktningen är som ATL tidigare rapporterat att den utsatta tiden, 8 april, ligger fast.

  Däremot kan det bli aktuellt med färre fysiska kontroller i fält denna sommar. Det är en tanke som Sverige och flera andra länder argumenterade för vid jordbruksministrarnas videomöte i förra veckan.

  – Det är en angelägen förändring. Det kan bli problem att få personal till kontrollerna under sommaren, vilket kan leda till att handläggningen inte hinns med och att stöden inte kan betalas ut i tid, säger Lars Olsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen