Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 oktober 2019

  Förskola slopar kött helt från menyn

  Förskolan Gitarren i Umeå slutar att servera kött helt, rapporterar SVT Västerbotten. Barn som vill äta kött undantas inte från köttstoppet.

  Förskolan blir därmed den första i landet som helt tar bort kött från menyn. Efter försöksperioden hoppas förskolan att den helt vegetariska matsedeln ska bli permanent.

  Köttstoppet är ett led i förskolans projekt kring hållbar utveckling, skriver SVT, och har bara mött positiva reaktioner från personal och föräldrar. Förskolan kommer inte att göra några undantag för de barn som ändå vill äta kött.

  – Den som vill ha vegetarisk mat i dag ansöker ju om specialkost, och vi gissade att det omvända skulle gälla nu. Men vi har fått svar från Måltidsservice att det inte kommer att ordnas, säger Markus Sandström.

  En dietist är dock inkopplad som ska säkerställa att barnen ändå får i sig det de behöver. Efter årsskiftet ska en utvärdering göras.

  – Vi vill vara tydliga med att det inte finns något politiskt i det här. Det här är något vi gör för att vi tror att det har en positiv klimatpåverkan, säger förskolläraren Markus Sandström till SVT Västerbotten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen