Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2017

  Forskning och förädling i senaste paketet för livsmedelsstrategin

  Satsning på samarbete mellan livsmedelsindustri och akademi är temat för det tredje livsmedelsstrategiska åtgärdspaketet från regeringen.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Ann Lindén

  78 redan budgeterade medel ska läggas på forskning och innovation om livsmedel de närmaste tre åren. Fokus ligger på att få livsmedelsföretag och forskare att samarbeta för att få fram innovationer inom teknik och produktförädling som stärker den svenska livsmedelsindustrins konkurrenskraft. Det gynnar även lantbruket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till ATL.

  – Det är självklart en jättestor fördel för lantbruket att man jobbar med de här frågorna i förädlingsledet. Lantbrukaren är ju i behov av att det finns ett förädlingsled som fungerar och kan köpa in deras råvaror.

  Fler paket på gång

  Ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel som ska samfinansieras med näringslivet startas. Staten bidrar med 50 miljoner. Utöver det får SLU 15 miljoner kronor för att i tre år hålla forskarskola för industridoktorander, forskarstuderande som är anställda av och bedriver det mesta av sin forskning på ett företag. Tillväxtverket får 4 miljoner kronor för att stötta den samverkansarena som 35 livsmedelsföretag gått in i och som ska leda till ökad innovation i branschen.

  – Det är inte så att staten ska styra och ställa vad de ska göra, det är livsmedelsindustrin själv som ska ta initiativ till olika forskningsområden, säger landsbygdsministern.

  Enligt Sven-Erik Bucht är ett fjärde åtgärdspaket på gång, men han kan inte säga när det kommer eller vad det ska innehålla. Fler är att vänta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen