Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 augusti 2019

  Forskare: Tillväxtbolaget riskerar bli sårbart

  Enligt Hans Andersson vid Institutionen för ekonomi på SLU är Tillväxtbolagets modell välkommen bland lantbrukare som befinner sig i en större expansion eller utveckling. Men om lantbruksföretagen inte kan leverera kan bolaget bli sårbart.

   Tillväxtbolaget blir sårbart om ett eller flera av företagen inte skulle leverera de prognostiserade resultaten.
  Tillväxtbolaget blir sårbart om ett eller flera av företagen inte skulle leverera de prognostiserade resultaten. FOTO: Mostphotos

  ATL har i flera artiklar berättat om Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare, som ägs av LRF tillsammans med Scan och Lantmännen. Bolaget lånar ut pengar till lantbruksföretagare som inte kan få full finansiering från sin bank utan behöver ännu ett tillskott på kapital för att kunna göra investeringar.

  – Generellt, när det gäller stora investeringar i exempelvis animalieproduktion, krävs det kanske en 25 till 40 miljoner kronor, kanske ännu mer. Problemet är att om du har lånat pengar tidigare har du ofta inte det belåningsutrymme som krävs och behöver få någon form av kompletterande finansiering. Det är fördelen för lantbrukare med den modell som Tillväxtbolaget nu erbjuder, säger Hans Andersson, Institutionen för ekonomi, vid SLU till ATL.

  Han berättar att det tidigare informellt har förekommit bland förädlingsföretag, när de har haft större producenter som är viktiga för volymen i vissa anläggningar, att de ibland har bjudit till för att säkerställa produktionen från dessa företagare.

  – Nu har detta formaliserats på ett helt annat vis och jag bedömer att det är en bra satsning, säger Hans Andersson.

   Hans Andersson, Institutionen för ekonomi på SLU.
  Hans Andersson, Institutionen för ekonomi på SLU. FOTO: Jenny Svenneås-Gillner, SLU

  Blir sårbara

  Han ser ingen nackdel för lantbrukare att söka lån från Tillväxtbolaget utan att denna typ av finansiär beskrivs som välkommen för de som befinner sig i en större expansion eller utveckling av verksamheten, så länge företagaren når ett bra rörelseresultat och överhuvudtaget har en möjlighet att göra en investering.

  En nackdel är att Tillväxtbolaget blir ganska sårbart om ett eller flera av företagen inte skulle leverera de prognostiserade resultaten.

  – Här har de en risk. De är inte särskilt väldiversifierade utan har en koncentrerad portfölj där samtliga företag representerar en högrisknivå. Lantbruksföretagen måste därför kännetecknas av god lönsamhet.

  – För att kompensera för denna risk måste de möjligen ta ut en något högre räntemarginal som är högre än vad andra kreditinstitut tillämpar. Men detta förhållande är svårt att analysera när det inte finns någon data över den tillämpade räntenivån.

  Han tror inte det finns en risk att Tillväxtbolaget kan lura in lantbrukare i ökad skuldsättning.

  – De industriella intressenter som det är frågan om i detta bolag har i sitt intresse att det går bra för lantbruket och att svensk livsmedelsindustri utvecklas, så att de kan trygga råvarutillgången och därmed säkerställa produktionen inför framtiden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen