Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2019

  Forskare: Startstödet gör att fler unga startar eget

  Startstödet gör att unga jordbrukare startar eget tidigare. Det visar en studie gjord av Agrifood economics centre.

   Andelen unga jordbrukare minskar i Sverige. Men i en studie utförd av Agrifood economics centre undersöker två forskare startstödets effekter.
  Andelen unga jordbrukare minskar i Sverige. Men i en studie utförd av Agrifood economics centre undersöker två forskare startstödets effekter. FOTO: Mostphotos

  Andelen unga jordbrukare minskar i Sverige. Men i en studie utförd av Agrifood economics centre undersöker två forskare startstödets effekter.

  Startstödet ingår i lantbruksprogrammet och riktar sig till unga jordbrukare. Det är tänkt att stödet ska bidra till en föryngring av bondekåren och det betalas ut till lantbrukare som är 40 år eller yngre.

  Resultatet visar att startstödet gör att unga inom branschen vill bli jordbruksföretagare tidigare.

  ”Jordbruksinkomsterna är även högre på kort och lång sikt och sannolikheten att man fortsätter som jordbrukare ökar”, säger Martin Nordin, docent i arbetsmarknadsekonomi, i ett pressmeddelande.

  Har kritiserats

  Tidigare har EU:s revisionsrätt kommit fram till att villkoren för startstödet bör förändras. Då riktades kritik mot att stödet betalas ut för lättvindigt och utan krav på att det gör skillnad i ett företag.

  ”Givetvis kan man inte dra för stora slutsatser utifrån en enda studie. Men det är i alla fall så att våra resultat tydligt ifrågasätter Europeiska revisionsrättens slutsatser”, säger Martin Nordin.

  Fakta: Studien

  • Studien baserar sig på samtliga personer som arbetar som anställd jordbrukare i Sverige och som kan välja att starta eller ta över ett jordbruksföretag i framtiden.

  • Urvalet består av cirka 32 000 anställda jordbrukare under perioden 2000–2015.

  • För att utvärdera stödet används en brytpunktsanalys med åldersrestriktionen att man måste vara 40 eller yngre för att få stödet.

  Källa: Ger startstödet yngre jordbrukare?

  Relaterade artiklar

  Till toppen