Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Forskare: Så ska bästa avelstjurarna hittas tidigare

  Det är stora skillnader på spermakvaliteten bland semintjurar. Svenska forskare arbetar med att ta fram en ny modell för att upptäcka de mest - och minst fruktsamma tjurarna.

   Forskarna menar att det behövs bättre modeller för att upptäcka vilka tjurar som platsar i semin.
  Bild 1/2 Forskarna menar att det behövs bättre modeller för att upptäcka vilka tjurar som platsar i semin. FOTO: levers2007
   Tjurspermier klarar nedfrysning bättre än vissa andra djurslag, som tillexempel sperma från hingstar, enligt SLU.
  Bild 2/2 Tjurspermier klarar nedfrysning bättre än vissa andra djurslag, som tillexempel sperma från hingstar, enligt SLU. FOTO: bluecinema

  Det forskas intensivt om varför vissa tjurar fungerar bättre i semin än andra. Och det är dyrt med inseminationer som inte tar. Förlängs kalvningsintervallet till över 12,5 månader för en mjölkko kostar det mellan 10 och 20 kronor dag, alltså nästan 400 kronor varje månad. För kvigor handlar det om en femhundralapp varje månad om de kalvar in senare än det optimala 24 till 25 månader. Det har Växa Sverige räknat ut.

  Förfinade mätmetoder

  SLU har tillsammans med internationella kollegor gjort en omfattande studie om tjurars spermakvalitet i semin. Syftet är att kunna göra träffsäkrare prognoser för att rensa bort de mindre fruktsamma tjurarna.

  Forskarna har analyserat 37 olika egenskaper hos sperman från 20 avelstjurar och jämfört med dräktighetsresultaten. Man har studerat ända ner på DNA-nivå och kartlagt de olika utvecklingsfaserna som spermierna går igenom ända till befruktningen. Först nu kan dessa olika steg analyseras med bättre instrument och mätmetoder.

  – När vi talar om spermakvalitet utgår vi från hur väl spermierna klarar av att gå igenom alla dessa steg. Vissa analyser är mer användbara än andra och denna studie har hjälpt oss att se vilka metoder som är viktiga, säger Jane Morrell, professor vid SLU och medansvarig för studien.

  ”Seminindustrin är begränsad”

  Studien visar spermiernas livskraft varierar stort mellan olika tjurar, och även hur mycket skador på arvsanlag som spermierna har. Enligt forskarna är det därför viktigt att undersöka potentiella tjurar så tidigt som möjligt innan de tas in i aveln.

  Målet är att forskarna ska ta fram prognosmodeller som industrin ska få användning av. Fler tjurar måste först studeras, men hittills tyder utfallet på att prognosen kommer fungera som ett bra hjälpmedel för seminverksamheten i framtiden.

  – Seminindustrin är begränsad i hur många analyser som de kan göra för varje semindos. Vi kan utvärdera spermaprover för industrin så att de kan bestämma om de vill använda vissa tjurar i avel eller inte. Vi försöker ta reda på om ett spermaprov kommer att ge bra resultat om de används i semin, säger Jane Morrel.

  Tuff process

  Att hitta särskilt livskraftig sperma är viktigt eftersom infrysningen är en påfrestande process.

  – Spermans kvalitet påverkas väldigt mycket av hur vi behandlar spermaproven. Nedfrysning är en drastisk metod och alla spermier klarar det inte, men generellt överlever tjurspermier nedfrysning ganska bra jämfört med andra arter.

  LÄS MER: Tjurspermier kommunicerar med varandraLÄS OCKSÅ: Kryphål i lagen stoppar insekter PREMIUM: ATL provkör Izusus nya laståsna

  Relaterade artiklar

  Till toppen