Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Forskare på väg att hitta salttåligt vete

  Forskare har gjort ett genombrott när det gäller att hitta ett salttåligt vete. Det kan vara räddningen även i Sverige när havsnivåerna höjs och det finns ett behov av grödor som tål salt.

   Forskare vid Göteborgs universitet är på god väg att hitta ett salttåligt vete.
  Forskare vid Göteborgs universitet är på god väg att hitta ett salttåligt vete. FOTO: Erik Simander/TT

  – Vi ska börja korsa in varianter av salttåligt vete i Sverige i vår, säger Henrik Aronsson, professor i växtmolekylärbiologi vid Göteborgs universitet

  Det sker efter flera års forskning för att hjälpa fattiga och utsatta bönder i Bangladesh.

  Oanvänd mark tas i bruk

  – Mycket av markerna där i söder används inte från november till april. De står bara där i väntan på nästa rissäsong. Därför ville bönderna ha hjälp med att utveckla ett salttåligt vete, säger Henrik Aronsson.

  Nu har forskarna fått fram 20 nya varianter av vete, som tål salt. I korthet har de fått fram det genom så kallad molekylär förädling, vilket innebär att kemikalier tillsatts i laboratorium och leder till att vetets DNA förändras. Det salttåliga vetet har testats i Bangladesh.

  – Vi har testat det på en bondes marker, som inte användes tidigare. Om han ser att det funkar i större skala tror jag att han kan komma lära andra bönder som i sin tur lär andra, säger Henrik Aronsson.

  Mer tillgång till mat

  Han är övertygad om att de nya rönen kan betyda mycket för bönderna såväl ekonomiskt som för livskvaliteten.

  – För fattiga bönder betyder det framför allt tillgång till mer mat, men vi vet inte hur lång tid det kommer att ta. Det gäller att få till några tester till. Vi kanske behöver korsa bort några egenskaper i de här varianterna av salttåligt vete, säger Henrik Aronsson.

  I spåren av klimatförändringarna pekar han på att det finns behov av vete som tål salt även i andra delar av världen – även i Sverige och Europa. Arbetet i Sverige börjar redan i vår.

  – Förhöjda havsnivåer kommer också att påverka Sveriges kustremsor. Det är en utmaning som vi arbetar med. Vem kommer inte ihåg den extremt varma sommaren 2018 som ledde till mycket mindre skördar. Torka leder också till högre salthalter.

  Salttåligt vete

  Forskare vid Göteborgs universitet presenterar 20 nya varianter av vete, som tål salt, i en ny studie. De har fått fram det salttåliga vetet genom att använda molekylär förädling, som innebär att kemikalier tillsätts i laboratorium och vetets DNA förändras. I spåren av klimatförändringarna finns det ett behov av salttåliga grödor, eftersom bland annat havsnivåerna höjs.

  Källa: Göteborgs universitet

  Relaterade artiklar

  Till toppen