Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november

  Forskare: Omfattande spridning av växtskyddsmedel

  Kemiska växtskyddsmedel sprider sig till obesprutade jordar, och ackumuleras dessutom hos maskar. Forskarna bakom en ny fransk studie är förvånade över vad de har funnit.

   I 40 procent av jordarna fann forskarna minst tio olika produkter. Arkivbild.
  I 40 procent av jordarna fann forskarna minst tio olika produkter. Arkivbild. FOTO: Trons / TT

  Forskarna har gjort kemikalieanalyser på jordar i departementet Deux-Sevres i västra Frankrike, en jordbrukarbygd där många odlar spannmål.

  – Här finns både små och stora gårdar, öppna fält och inhägnade områden. En del odlar konventionellt och andra ekologiskt, berättar Céline Pelosi, specialiserad på jordekologi hos det statliga franska jordbruksforskningsinstitutet INRAE.

  Tillsammans med sina kollegor har hon tagit prover av jord på 180 olika platser i regionen, för att undersöka en eventuell närvaro av 31 vanliga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs, svampar och insekter.

  Drygt hälften av proven kommer från obesprutade marker som ängar, häckar och från ekologiska odlingar.

  – Vi hade ingen aning om vad vi skulle finna. Vi var beredda på att vi kanske inte skulle hitta någonting alls. Och ja, vi är förvånade över resultatet, säger Céline Pelosi.

   Céline Pelosi, forskare vid statliga franska jordbruksforskningsinstitutet INRAE, är specialiserad på maskar. Hon säger att det har gjort ytterst få studier av närvaron av kemiska bekämpningsmedel hos just maskar
  Céline Pelosi, forskare vid statliga franska jordbruksforskningsinstitutet INRAE, är specialiserad på maskar. Hon säger att det har gjort ytterst få studier av närvaron av kemiska bekämpningsmedel hos just maskar FOTO: Privat

  Kemikalier i samtliga prover

  I samtliga prover, oavsett var de har tagits, har de upptäckt minst en av kemikalierna.

  90 procent av proven innehåller minst tre olika substanser. Det sistnämnda gäller också 83 procent av proverna från obesprutade marker. I 40 procent av jordarna har forskarna funnit minst 10 olika produkter.

  – Ändå har vi bara letat efter 31 substanser. Det finns omkring 500 på marknaden, säger Céline Pelosi.

  Forskarna har också undersökt närvaron av kemikalierna hos daggmaskar. Hos 80 procent av maskarna fann de höga halter bland annat av Imidacloprid, som var en av de mest använda neonikotinoiderna före förbudet 2018.

  – Det visar att kemikalierna ackumuleras hos maskar, vilket gör att deras möjlighet att överleva och att föröka sig försvagas.

  Céline Pelosi kan inte svara på om det här kan vara en av orsakerna till att antalet fåglar har minskat avsevärt i Frankrike under de senaste decennierna. Men hon säger att studien tydligt bevisar att kemikalierna inte försvinner med tiden, utan finns kvar långt efter användningen. Dessutom sprids de med vatten och vind till områden en bra bit från de behandlade åkrarna.

  – Vi pekar inte finger åt någon. Men vår studie visar hur viktigt det är att jordbrukarna får mer stöd för att kunna minska kemikalieanvändningen, säger hon.

  Resultatet av studien har nu publicerats i nätupplagan av den vetenskapliga tidskriften Agriculture, Ecosystems & Environement.

  Céline Pelosi berättar att forskarteamet snart också ska publicera analyser av kemikaliehalten hos jordlöpare, skogsmöss och sorkar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen