Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti 2019

  Forskare misshandlar spannmål för bättre skörd

  Lönnstorp.

  Kan man få rikligare skördar som även står sig bättre mot sjukdomar och torka genom att trampa på grödorna? Det undersöker nu forskare från Lunds universitet.

   Forskarna Olivier Van Aken, Essam Darwish och Nick Sirijovski undersöker om mekanisk stimulering av grödor kan ge bättre skördar.
  Forskarna Olivier Van Aken, Essam Darwish och Nick Sirijovski undersöker om mekanisk stimulering av grödor kan ge bättre skördar. FOTO: Johan Joelsson

  På en 120 kvadratmeter stor åkerlapp på Lönnstorps forskningsstation utanför Lomma vajar strån av korn, havre och vete i den milda sommarbrisen. Mitt bland grödorna går de två forskarna Essam Darwish och Nick Sirijovski omkring och trampar på sädesstråna. Lite längre bort går en tredje och drar en släpvält över de späda växterna. Han heter Olivier Van Aken och är lektor vid Lunds universitets biologiska institution. Det är han som leder forskningsprojektet kring hur grödor reagerar på så kallad mekanisk stimulering.

  – Vår teori är att man genom att röra grödorna skapar en stressrespons som gör dem mer motståndskraftiga mot skadedjur och torka. Tidigare försök har visat att den här tekniken även kan ge 20 till 30 procent rikligare skördar, något vi så klart också vill undersöka, säger han.

   Om studien visar positiva resultat tror Olivier Van Aken, Nick Sirijovski och Essam Darwish att svenska växtodlare kommer att visa intresse för tekniken.
  Om studien visar positiva resultat tror Olivier Van Aken, Nick Sirijovski och Essam Darwish att svenska växtodlare kommer att visa intresse för tekniken. FOTO: Johan Joelsson

  Teorin om att mekanisk stimulering av spannmål kan ge bättre skördar nedtecknades första gången av en anonym japansk lantbrukare 1680. Tekniken fick namnet mugifumi; ”mugi” betyder spannmål och ”fumi” betyder trampa. I det svenska projektet har forskarna valt att studera havre, korn och vete.

  – Vi började med havre. Sedan utökade vi till vete och korn eftersom de också är kommersiellt relevanta grödor för det svenska jordbruket, säger Olivier Van Aken.

  Orörda grödor

  Försöksodlingen på Lönnstorp är indelad i flera avdelningar. På en avgränsad åkerlapp får grödorna växa fritt utan fysisk beröring. På andra delar stimuleras spannmålen i olika faser av tillväxten. I slutet av sommaren kommer Olivier Van Aken och hans kollegor att få en första indikation på om metoden fungerar i praktiken.

  – Om vi kan visa att det här fungerar i mindre skala kommer vi att skala upp och reproducera försöken. Jag gissar att många svenska spannmålsodlare i sådana fall är intresserade av att prova det här i fält. Det är ju både en enkel och miljövänlig metod, säger Olivier Van Aken.

   Hårdhänt behandling.
  Hårdhänt behandling. FOTO: Johan Joelsson

  Har ni fått någon respons från svenska lantbrukare?

  – Nej, inte än. Jag antar att det säkert kommer att finnas en viss skepsis. Men det här är inget som är taget ur luften utan en teknik som är dokumenterad tidigare, säger han.

  Kan spannmål känna smärta?

  – Det är en fråga jag ofta får. Mitt svar är att smärta är något vi människor känner. Spannmål känner av att bli berörda eller skadade, varpå deras försvarssystem sätts igång på en biokemisk nivå. Men smärta, nej, det hade jag inte kallat det, säger Olivier Van Aken.

  Resultat i höst

  Forskningsprojektet som bedrivs på Lönnstorps försöksstation är ett samarbete mellan Lunds universitet och SLU Alnarp. Resultaten från försöken presenteras i en rapport som publiceras längre fram i höst.

   Grödorna har vuxit bra. Men först framåt hösten kan forskargruppen lägga fram sina resultat av den nya studien.
  Grödorna har vuxit bra. Men först framåt hösten kan forskargruppen lägga fram sina resultat av den nya studien. FOTO: Johan Joelsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen