Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april 2018

  Försiktighetens år för BM Agri

  BM Agri har under 2017 hämtat sig från det tidigare förluståret då riskfyllda mineralgödselaffärer sänkte resultatet.

   – Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen, avgående vd för BM Agri. – Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon.
  – Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen, avgående vd för BM Agri. – Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon. FOTO: Marcus Frennemark

  När den nya mineralgödselsäsongen drog i gång 2016 satt den privata spannmålshandlaren BM Agri med alldeles för stora osålda lager. Ett överutbud på världsmarknaden fick mineralgödselpriserna att gå ner oväntat mycket.

  – Vi fick göra en väldigt stor nedskrivning som vi aldrig fick igen, säger Matilda von Rosen, vd på BM Agri.

  Resultatet för 2016 blev en förlust på 12 miljoner kronor. För 2017 har resultatet vänt upp och ligger på 4,3 miljoner kronor med en omsättning på 472 miljoner kronor.

  – Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen.

  Mindre risktagande

  Efter det tuffa året 2016 har 2017 blivit ett år i försiktighetens tecken.

  – Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon.

  Det har påverkat både mineralgödselsidan och spannmålssidan. Ytterligare en faktor som drog ner resultatet 2016 var att mycket spannmål köptes och lagrades in under skörd. Eftersom priserna inte steg tillräckligt fick BM Agri inte betalt för lagerkostnaden fullt ut. Under 2017 lagrades därför betydligt mindre spannmål in i skörd.

  Pussel med båtar

  En allt större andel av spannmålen som BM Agri köper går på export och under våren 2017 slogs rekord i hur mycket maltkorn som exporterades. Förra året låg också fokus på att slimma kostnader för logistik och lastning på båtar. Inledningen på 2018 har resultatmässigt varit positiv och nu pågår full aktivitet för att exportera 2017 års skörd.

  – Det här är den mest hektiska perioden för oss. Nu pusslar vi ihop alla maltkornsbåtar som ska ut de närmaste månaderna, säger hon.

  LÄS OCKSÅ: BM Agris vd slutarLÄS OCKSÅ: BM Agri expanderar sin spannmålshandelLÄS OCKSÅ: Kina får sojapriser att falla

  Relaterade artiklar

  Till toppen