Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september 2019

  Försenat utsäde skapar stress

  Sen skörd gör det svårare att få ut utsäde i tid. Extra kritiskt är läget för lantbrukare som inte fått hybridrågsutsäde trots att sista sådatum närmar sig.

   Utsäde som väntar på att levereras till lantbruken. Arkivbild.
  Utsäde som väntar på att levereras till lantbruken. Arkivbild. FOTO: Tove Nilsson

  Lantbrukare som skulle få utsäde levererat av Lantmännen i södra Sverige denna vecka får vänta till nästa vecka. Tuffast är situationen när det gäller hybridråg som inte produceras i Sverige utan köps in. En handfull lantbrukare i Mälardalen saknar fortfarande hybridrågsutsäde från Lantmännen.

  – Det har varit försenat från våra leverantörer. Men vi räknar med att utsädet ska vara ute hos lantbrukare nästa vecka, säger Peter Annas, växtodlingschef på Lantmännen, som tillägger att Lantmännen håller kontakt med lantbrukarna själva om läget.

  Försöker hitta lösningar

  På Svenska Foder vittnar man också om att det varit tufft att få ut hybridrågsutsäde i tid. Mycket är utlevererat men en del återstår fortfarande.

  – Det är väldigt pressat så vi kör så intensivt vi bara kan nu på både helger och vardagar, säger Johan Nordenblad, vice VD och logistikchef på Svenska Foder.

  Han tillägger att Svenska Foder håller en tät dialog med de drabbade odlarna för att hitta lösningar.

  Enligt Hushållningssällskapets rekommendation är sista sådatum för hybridråg den 15 september i Mellansverige.

  Kritiskt läge

  – Det måste vara en mycket stressig situation för de lantbrukare som inte har fått någon leverans av hybridrågsutsäde än, säger Anna Linnell, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Nyköping.

   Anna Linnell, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Nyköping.
  Anna Linnell, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Nyköping. FOTO: Hushållningssällskapet

  Om utsädet levereras nästa vecka gäller det att vädret tillåter sådd, annars börjar läget bli kritiskt. Anledningen till att man inte ska så hybridråg senare än i mitten på september är att den ska hinna bestocka sig före vintern för att ge en hög skörd.

  – Man måste ha en längre period av värme på hösten för att det ska kunna ske, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen