Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  Tufft läge för potatisodlare

  Trots att försäljningen av matpotatis i dagligvaruhandeln ökat påtagligt i vår är priset under press och ligger nu på 2,25 kronor kilot för klass 1-potatisen. King Edward betalar 75 öre bättre men ligger fortfarande klart under fjolårets prisnotering.

  Odlarpriset på klass 1 matpotatis har fallit med 22 procent jämfört med i våras. Då fick priset en skjuts till följd av den hamstringskampanj av vissa livsmedel, som inträffade när coronapandemin bröt ut. Flera stora packerier i mellersta och södra Sverige betalade då 2,90 kronor per kilo för gul fast potatis. I dag är siffran 2,25 kronor per kilo trots att efterfrågan i dagligvaruhandeln ökat.

  Från mitten av februari till mitten av mars steg handelns försäljning av förpackad potatis med 18 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Totalt såldes 5,8 ton mot 4,9 ton motsvarande veckor 2020, enligt marknadsinstitutet NielsenIQ.

  – Trots att den värsta bunkringsperioden ligger bakom oss visar potatis mycket starka tillväxttal. Trenden påverkas troligen av att vi fortfarande äter hemma i större utsträckning, säger Anna Ekström, försäljningsdirektör på marknadsinstitutet NielsenIQ.

   Anna Ekström försäljningsdirektör NielsenIQ.
  Anna Ekström försäljningsdirektör NielsenIQ. FOTO: NielsenIQ

  Pandemin fortsätter att påverka potatismarknaden då skaleriernas försäljning till restauranger och storkök ännu inte har kommit i gång. Det betyder att det finns mycket billig klass 2-potatis ute på marknaden som konkurrerar med den förpackade potatisen.

  Klass 2-potatisen har ingen prisnotering.

  – Den stora mängden klass 2 bromsar eventuella prishöjningar på klass 1-potatisen och King Edward. Det trots att det blir allt svårare att få tag på klass 1-potatis, säger Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna.

   Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna.
  Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna. FOTO: Göran Berglund

  Ohållbara priser

  Hon menar att det också varit mycket kampanjer i butikerna med billig potatis.

  – Det är inte ovanligt med kampanjer veckan före påsk men i år har de startat två-tre veckor i förväg. Det påverkar möjligheterna till prishöjningar, säger Lisa Andrae.

  Den låga lönsamheten i branschen är inte hållbar och kommer att betyda att många odlare inte får ihop kalkylen i år.

  – Noteringen på 2,25 kronor per kilo är fritt packeri, minus sorteringskostnader, minus avdrag för material de inte vill ha. Frånsorteringen har varit väldigt hög i år så den kan utan vidare ligga på 30 procent. Efter alla kostnaden får odlaren kanske 1,10-1,20 kronor per kilo, säger Lisa Andrae.

  På många håll på Bjärehalvön är årets färskpotatis redan satt och vävad. I Skåne kommer matpotatissättningen i gång i april. I resten av södra Sverige handlar det om sista veckan i april och de två, tre första veckorna maj. Längre norrut blir det senare och en bit in i juni i de norrländska länen.

  Lars Danielsson, potatisrådgivare på Tuber-ad i Brandstorp i Jönköpings län, håller med om att läget är tufft med en svag lönsamhet i branschen.

  – Det är oroväckande eftersom svensk potatisodling står inför väldigt mycket investeringar i form av kyllager, bättre dränering och utbyggnad av bevattningskapaciteten, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen