Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari

  ”Elfel är den absolut vanligaste brandorsaken”

  Håll koll på elanläggningen och dubbelkolla vad just din försäkring täcker. Det rådet ger naturskadesamordnare Bertil Jansson på Länsförsäkringar Östgöta.

   Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.
  Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta. FOTO: Länsförsäkringar

  Länsförsäkringar Östgöta har över 93 procent av alla lantbruk i Östergötland som kunder. Att det brinner på gårdar är dessvärre inte helt ovanligt.

  Bertil Jansson är naturskadesamordnare och berättar om hur processen går till om olyckan är framme.

  – Vi har en skadejour som åker ut till branden så fort larmet kommer in, oavsett vilken tid på dygnet det är. Vår främsta uppgift är att ta hand om kunden och bidra till trygghet i en tuff situation. När det är djur inblandade kan det förstås vara extra tungt, säger han.

  Bygga nytt snabbt

  Så fort branden är släckt börjar arbetet med en potentiell återuppbyggnad. Detta ska ske så fort som möjligt då verksamheten helst bör ha byggts upp inom två år.

  – Vi guidar och hjälper till genom hela processen, allt från ritningar till bygglov och kostnadsförfrågningar. Om det gäller en ladugård bygger man upp en likvärdig. När det kommer till djuren tar man värdet av dem just vid brandtillfället, berättar Bertil Jansson och fortsätter:

  – Man ställs ju inte inför den här typen av frågor normalt sett, det blir väldigt uppenbart och mycket att reda ut när skadan sker. Det blir många frågor, mycket att ta beslut om och regler att ta hänsyn till. Vi försöker finnas till hands och hjälpa våra kunder på bästa sätt.

  Vilka är de vanligaste brandorsakerna?

  – Elfel är den absolut vanligaste orsaken när det kommer till ­ladugårdsbränder. Det kan även vara att åskan slagit ner eller maskiner som är överhettade.

  Vad kan man göra för att förebygga bränder?

  – Man bör ha en genomgång av sin elanläggning med sitt försäkringsbolag eftersom det uppstår olika typer av slitage och yttre påverkan på elen. Det kan även vara en bra idé att se till så att det inte står saker i anslutning till maskinerna som kan bli överhettade.

  Hur säkerställer man att ens försäkring täcker alla typer av brandorsaker?

  – Min rekommendation är att dubbelkolla med sitt försäkringsbolag vilken typ av skydd man har. Det kan se väldigt olika ut.

  Så startar de flesta bränder

  • De flesta bränder startar en tid efter det att man har haft en högre belastning på elen i ladugården. Det beror ofta på att man kör maskiner intensivt under en period. På så sätt skapas värme i elinstallation som utvecklas till glödbrand och slutligen lågor.

  • Det kan även vara väderrelaterat, exempelvis om åskan slår ner i stallet eller i någon närliggande byggnad eller skog.

  LÄS OCKSÅ: 97 kor brann inne – så byggde de upp stallet igen

  Så undviker bränder på gården

  • Gör brandskyddskontroll för motorredskap årligen.

  • Se över elutrustning som ofta utsätts för slitage.

  • Säkerställ egen släckutrustning och lacera den väl synlig (såsom pulversläckare, vattenslang, kolsyresläckare).

  • Minimera risk för brandspridning med hjälp av brandväggar.

  • Säkerställ beredskap för brandrisk i närliggande skog och mark.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen