Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2019

  Försäkringar kan ta delar av smällen

  Om olyckan är framme finns försäkringar som hjälper till att minimera de ekonomiska konsekvenserna för hästföretagarna.

   Om ridskolan måste stänga under en period för att hindra smittspridning finns det försäkringar som kan lindra den ekonomiska förlusten.
  Om ridskolan måste stänga under en period för att hindra smittspridning finns det försäkringar som kan lindra den ekonomiska förlusten. FOTO: Ann Lindén

  – Visst är det bra att ha en veterinärförsäkring, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

  Det vanliga beloppet ligger på 80 000 kronor per år. Men det går ta försäkringar på upp till 120 000 kronor per år.

  För ridskolor går det också att teckna en avbrottsförsäkring hos Agria. Försäkringsbolaget ersätter för förlorad dagsintäkt i max 40 dagar, när veterinär stänger verksamheten för att hindra smittspridning. De vanligaste diagnoserna för ridavbrott är i fallande ordning kvarka, ringorm, symtom på infektionssjukdom, EHV-1 och EHV-4.

  Det går också att lösa en tilläggsförsäkring om 40 dagar och få ersättning i totalt 80 dagar. I försäkringen ingår även en veterinärvårdsförsäkring för samtliga hästar.

  Även Folksam erbjuder avbrottsförsäkringar. Här ersätts också upp till 40 dagsintäkter samt upp till 80 000 kronor i veterinärkostnader per försäkringsår. För att det ska bli aktuellt med ersättning krävs att en veterinär eller myndighet förbjuder användningen av hästar i verksamheten.

  Kostnaden för Folksams avbrottsförsäkring är en dagsintäkt plus 200 kronor. Självrisken ligger på tre dagsintäkter för avbrott samt 5 000 kronor för veterinärvård.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen