Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 april 2017

  Efter chocktillståndet – nu bygger drabbade gården nytt grisstall

  Stora Skedvi.

  Förra året dog 170 grisar i en brand på Forsa Gård i Stora Skedvi. Nu håller ägarna Maria och Anders Engvall på att bygga ett nytt stall, som blir mer än dubbelt så stort. "Vi gör tre års arbete på halva tiden, dessutom i någon form av chocktillstånd", säger Anders Engvall.

   Anders och Maria Engvall bygger nytt stall efter storbranden. "Vi gör tre års arbete på halva tiden, dessutom i någon form av chocktillstånd", säger Anders Engvall.
  Anders och Maria Engvall bygger nytt stall efter storbranden. "Vi gör tre års arbete på halva tiden, dessutom i någon form av chocktillstånd", säger Anders Engvall. FOTO: Karin Janson

  Det var natten till den 6 februari i fjol som en förbipasserande upptäckte branden. Tack vare att räddningstjänsten var snabbt på plats kunde de intilliggande byggnaderna räddas, men i branden dog ändå 20 suggor och 150 smågrisar, plus alla ofödda smågrisar.

  Stallet som brann var byggt 1995 och hade betongväggar. Det visade sig senare att branden hade startat bakom ett elskåp.

  – När jag kom ut var det redan övertänt. På ett sätt var det skönt, jag slapp fundera på om det skulle gå att rädda några djur. Det var ju redan för sent, konstaterar Maria Engvall.

  Klara säsongens grisning

  Direkt efter branden låg fokus på att klara säsongens grisning. Anders och Maria lät snabbt bygga upp ett nytt stall med 20 boxar och löste det dagliga arbetet på gården med att flytta runt djuren.

  – Det var BB som brann, så vi röjde ut betäckningsytan och flyttade in BB där. Vi har även köpt fler hyddor och haft grisarna på bete längre än vanligt, vilket vi har kunnat ha tack vare att vi är en KRAV-gård, säger Maria Engvall.

   Forsa Gård är KRAV-anslutna, vilket bland annat innebär att suggorna går ute.
  Forsa Gård är KRAV-anslutna, vilket bland annat innebär att suggorna går ute. FOTO: Karin Janson

  Efter branden funderade de på om de skulle dra ner på verksamheten. Men eftersom sonen Jerk Engvall planerar att ta över gården valde de istället att satsa och bygger nu ett nytt stall för BB och digivning och nya serviceytor.

  Blir 1 000 kvadratmeter

  Stallet kommer att bli 1 000 kvadratmeter och serviceytorna med personalrum 150. Bygget pågår för fullt och kommer att stå klart i sommar. Då kommer gården att kunna utöka antalet suggor från 160 till 224.

  – Utökningen gör oss mer konkurrenskraftiga för framtiden, vi vill kunna skapa nya affärer men också behålla de vi har, säger Anders Engvall.

  Året har varit kämpigt. Den provisoriska lösningen med djuren har varit tungarbetad och allt pappersarbete, både projektering till bygget och dokumentation till försäkringsbolaget har tagit tid.

  – Jag har inte riktigt hunnit med att vara bonde, jag sitter mest inne vid köksbordet medan Maria och vår dotter Vera är ute och sliter dubbelt så tungt som vanligt, säger Anders Engvall.

  FOTO: Karin Janson

  Nöjda med

  Själva försäkringsärendet känner de sig ändå relativt nöjda med. Ersättningen är uppdelad i två kategorier, brandskadan och så produktionsbortfallet och extrakostnader.

  – Man går aldrig skadelös ur något sådant här och det är svårt att bevisa alltings värde. Men i det stora hela känner vi oss nöjda med hjälpen från försäkringsbolaget, säger Anders Engvall.

  Forsa gård

  Företagsform: Aktiebolag

  Ägare: Anders och Maria Engvall

  Antal anställda: 5 heltidstjänster och en halvtid

  Omsättning: 8 miljoner kronor

  Resultat: 890 000 kronor

  Vinstmarginal: 20 procent

  Areal: 130 ha åker- och betesmark, 160 ha skog

  Storlek på investering: Totalt 10 miljoner kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen