Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2017

  Förlorade 31 miljoner på fågelinfluensan

  Scandi Standard påverkades negativt av fågelinfluensan och campylobakter.

   Scandi Standard påverkades negativt av fågelinfluensan och campylobakter.
  Scandi Standard påverkades negativt av fågelinfluensan och campylobakter. FOTO: Mostphotos

  Scandi Standard räknar med att den negativa resultatpåverkan från fågelinfluensan kommer att uppgå till 3-5 miljoner kronor även under det tredje kvartalet och därefter minska successivt.

  Det framgår av delårsrapporten.

  Under första kvartalet i år uppgick den negativa effekten på justerat rörelseresultat från fågelinfluensan till 18 miljoner kronor och under andra kvartalet till 13 miljoner kronor.

  Nytt fall av fågelinfluensa

  Ett nytt fall av fågelinfluensa upptäcktes under andra kvartalet i en kommersiell flock i Sverige och handelsrestriktionerna för svenska kycklingprodukter förväntas därmed vara kvar under en tid framöver med åtföljande negativ påverkan på rörelseresultatet.

  Då restriktionerna har lyfts för danska produkter förväntar Scandi Standard sig att den negativa påverkan på koncernens resultat kommer att minska.

  Manor farm

  Manor Farm, som förväntas konsolideras den 28 augusti 2017, kommer att bidra positivt och tillsammans med åtgärder för att minska rörelsekapitalet bör detta innebära en förbättring av kassaflödet under andra halvåret, säger vd Leif Bergvall Hansen i rapporten.

  Det justerade rörelseresultatet uppgick under andra kvartalet till 70,0 miljoner kronor jämfört med 74,3 miljoner andra kvartalet föregående år och 59,3 miljoner första kvartalet 2017.

  Campylobacter

  Förutom effekterna av fågelinfluensan påverkades det justerade rörelseresultatet för den svenska verksamheten av en svagare efterfrågan på kylda produkter inom detaljhandeln. Försvagningen av efterfrågan berodde huvudsakligen på uppmärksamheten kring de förhöjda nivåerna av campylobacter.

  Bolaget arbetar på att reducera nivåerna av campylobakter och är nu åter ner på för årstiden normala nivåer.

  ”Vi förväntar oss en successiv ökning av efterfrågan på kylda produkter och en förbättring av resultatet i Sverige”, skriver bolaget.

  Som tidigare kommunicerats närmar Scandi Standard sig full kapacitet i Sverige.

  ”Vi fortsätter därför att överväga olika möjligheter till långsiktig expansion, antingen vid vår huvudanläggning i Valla eller i en ny anläggning i södra Sverige. Vi räknar med att kunna ge mer information om detta senare i år”, skriver Leif Bergvall Hansen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen