Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 augusti 2019

  Stort intresse att låna från Tillväxtbolag

  För snart ett år sedan drog Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare i gång. 100 miljoner sattes in för att testa möjligheten att låna ut pengar till lantbrukare.

  – Hittills har det gått hur bra som helst, säger Helena Silvander, VD för bolaget.

  Nu söker de nytt kapital för att kunna låna ut till fler.

   Helena Silvander upplever att Tillväxtbolaget uppskattas från bankernas håll. ”Vi blir en extra trygghet och stöttepelare. Det ses som positivt att det finns någon annan som är med och kan sätta sig i gårdsråd och styra om det behövs”, säger hon.
  Helena Silvander upplever att Tillväxtbolaget uppskattas från bankernas håll. ”Vi blir en extra trygghet och stöttepelare. Det ses som positivt att det finns någon annan som är med och kan sätta sig i gårdsråd och styra om det behövs”, säger hon. FOTO: Privat

  I slutet av april 2018 gick LRF in som delägare i Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare AB. Med i bolaget var sedan tidigare Scan och Lantmännen. Tillsammans startade de om bolaget och en gemensam testsumma på 100 miljoner kronor sattes in. Sedan dess har verksamheten mötts av intresse och redan nu pratas det om att fylla på med mer pengar.

  – Hittills har det gått hur bra som helst. Det finns ett stort intresse och jag får många förfrågningar, säger Helena Silvander, VD på Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare.

  Läs mer: Riskpengar till jordbruket

  Halva låneportföljen använd

  I nuläget har 14 lantbruksföretag beviljats lån, med ett totalbelopp om cirka 50 miljoner kronor. Det handlar om företag från hela den gröna näringen och förfrågningarna kommer från hela landet.

  – Intresset är stort. Jag får nya låneförfrågningar mer eller mindre varje vecka. Det är någon som ringer och har en tanke eller ny affärsidé, ska köpa en fastighet, starta en verksamhet eller bygga ut något, säger Helena Silvander.

  Tre engagemang inväntar beslut i augusti och fem är på väg in för beslut i september/oktober. Ytterligare ett 20-tal företagare för hon en dialog med, som har projekt på gång under nästkommande år.

  Läs mer: Riskkapitalet ”sista pusselbiten”

  Mer medel att låna ut

  Tillväxtbolagets mål framåt är att få in mer kapital så att de kan ge fler lånelöften. Bolaget ligger som en del i regeringens Livsmedelsstrategin 2.0 och förhandlar med regeringen om att få beviljat statliga medel på 100 miljoner kronor.

  – Vi kommer efter det också att titta på andra delägare, alternativt mer pengar från befintliga ägare, säger Helena Silvander.

  ATL har varit i kontakt med HK Scan, LRF och Lantmännen Group. Samtliga stämmer in i att bolaget under Helena Silvanders ledning har utvecklats positivt och ser bolaget som en viktig del i arbetet med att utveckla svensk livsmedelsproduktion. De kan i nuläget inte svara på om (eller hur mycket) de kommer skjuta till i ytterligare kapital.

  ”Vi kommer på olika sätt att fortsätta driva och satsa vidare i bolaget”, säger Sofia Thoresson Hyléen, exekutive vice president för HKScan Sverige i en skriftlig kommentar till ATL.

  Ekonomichef Erik Philo på LRF, säger till ATL att de är mycket nöjda med hur Tillväxtbolaget har utvecklats och kommer att pröva möjligheten att tillföra ytterligare kapital i bolaget.

  ”Frågan kommer att beslutas av förbundsstyrelsen senare under hösten. Exakt hur mycket det i så fall handlar om blir en avvägning mellan bolags behov och vad vi delägare kommer överens om.”

  Har du lånat kredit av Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare? Kontakta oss gärna och berätta hur det har fungerat för dig.

  Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare AB

  • Delägare: Scan (sedan 2002), Lantmännen (sedan 2007) och LRF (sedan 2018). I nuläget äger de lika stor del av företaget.
  • Styrelsen: Från LRF sitter Nils-Olof Ekholm, från Lantmännen sitter Tomas Börjesson som också är ordförande och från HK Scan sitter Göran Nihlén. De fattar kreditbeslut.
  • VD: Helena Silvander, sedan september 2018
  • Låneportfölj: 100 miljoner kronor sattes in 2018 för utlåning. Hittills har cirka 50 miljoner kronor beviljats till 14 olika engagemang. Tre ytterligare engagemang är på gång i augusti och fem väntar på beslut i september/oktober.
  • Vad kan du låna? Från 10 till 20 procent av investeringsbeloppet. Företagaren får en individuell återbetalningsplan på tio år, med en rörlig, topplåneränta.
  • Vem kan låna? Tillväxtbolaget vänder sig till lantbruksföretagare inom hela den gröna näringen.

  Källa: Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare

   Läs mer: Bankveteran till bondesatsningLäs mer: Bondförnuft la grunden för toppkarriär

   Relaterade artiklar

   Läs mer om

   Till toppen