Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2017

  Fördubblat omsättningen - och ser ingen minskning

  Åhus

  Grossistfirman Bondens skafferi startades för att leverera lokalproducerade livsmedel till krogar. I dag anlitar även flera kommuner företaget som fortsätter växa.

   Äpplemust från Kivikås.
  Bild 1/2 Äpplemust från Kivikås. FOTO: Jonatan Jacobson
   Bondens skafferi har sex chaufförer. I Danmark samarbetar företaget med en grossist som täcker hela landet.
  Bild 2/2 Bondens skafferi har sex chaufförer. I Danmark samarbetar företaget med en grossist som täcker hela landet. FOTO: Jonatan Jacobson

  Andreas Lindberg arbetade tidigare som kock på olika skånska restauranger. Ofta var det svårt att hitta lokalproducerade matvaror. Därför startade han 2008 företaget Bondens skafferi med affärsidén att sälja högkvalitativa livsmedel från skånska producenter.

   ”Vi har hållit på i nio år nu och jag ser inga tecken på att intresset för närproducerat är på väg att minska”, säger Andreas Lindberg.
  ”Vi har hållit på i nio år nu och jag ser inga tecken på att intresset för närproducerat är på väg att minska”, säger Andreas Lindberg. FOTO: Jonatan Jacobson

  Michelinstjärnkrogar

  Ryktet spred sig och idag levererar företaget till 200 restauranger i Skåne, Blekinge, Småland och Danmark. I kundregistret finns bland annat Michelinstjärnkrogar som Daniel Berlin i Skåne Tranås och Vollmers i Malmö.

  – Krogarna vill ha så färska och bra varor som möjligt så för oss är kvalité viktigare än inköpspris. Vi försöker följa trenderna, just nu har vi till exempel omogna jordgubbar, säger vd:n Andreas Lindberg.

   ”För att förlänga säsongen jobbar vi ofta med flera producenter som odlar samma grönsak”, säger Andreas Lindberg.
  ”För att förlänga säsongen jobbar vi ofta med flera producenter som odlar samma grönsak”, säger Andreas Lindberg. FOTO: Jonatan Jacobson

  Bondens skafferi samarbetar med ”en bra bit över hundra” skånska producenter som levererar allt från kött, fisk och grönsaker till surkål, lakrits och vaktelägg. För producenterna är en ökad försäljning givetvis viktig men marknadsföringen är också betydelsefull.

  – Vi märker inte om något och har inga egna varumärken. Många uppskattar när deras gårdsnamn syns på bra restauranger och att produkterna inte bara hamnar på ett centrallager, säger Andreas Lindberg.

   Kålrabi på väg till kund.
  Kålrabi på väg till kund. FOTO: Jonatan Jacobson

  Levererar till åtta kommuner

  2011 flyttade företaget in i stora lokaler i Åhus med kontor, lager och produktionsanläggning där kött styckas, mals, tärnas och paketeras. De senaste fem åren har Bondens skafferi vunnit flera upphandlingar, företaget levererar nu kött till flera av Region Skånes sjukhus och åtta skånska kommuner.

  – Det är roligt att kommunerna börjar haka på. Där finns en stor möjlighet, särskilt om upphandlingarna skulle ta mer hänsyn till säsongsprodukter så att grönsaker kan bli aktuellt också, säger Andreas Lindberg.

   Getost från Vilhelmsdals gårdsmejeri.
  Getost från Vilhelmsdals gårdsmejeri. FOTO: Jonatan Jacobson

  Fördubblad omsättning

  Upphandlingarna och fler restauranger på kundlistan har bidragit till att omsättningen fördubblats sedan 2013. För ett och ett halvt år sedan startades även dotterbolaget Bondens skafferi väst med säte i Alingsås. Företaget jobbar enligt samma princip och verkar i Halland, Bohuslän och Västergötland.

   Det är populärt att servera omogna jordgubbar i sommar.
  Det är populärt att servera omogna jordgubbar i sommar. FOTO: Jonatan Jacobson

  I framtiden kan det också bli aktuellt att starta upp en verksamhet i Stockholmsregionen. Just nu pågår planeringen av en butik med ”lanthandelskänsla” i anslutning till lagret. I dagsläget har Bondens skafferi inte så många livsmedelsbutiker bland sina kunder, men de kanske blir fler i framtiden.

  – Allt fler bryr sig om närproducerat och det kommer nog att synas mer inom dagligvaruhandeln också, de ligger ju tio år efter krogarna, säger Andreas Lindberg.

  FAKTA BONDENS SKAFFERI

  Bolagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: 15

  Omsättning: 65,8 miljoner kronor (2016)

  Resultat: 1,3 miljoner kronor (2016)

  Vinstmarginal: Cirka två procent

  Areal: 2 500 kvadratmeter

  TRE TIPS FRÅN ANDREAS LINDBERG:

  ”Våga chansa”

  ”Tro på det du gör”

  ”Håll fast vid kvalitén”

  FAKTA UPPHANDLING AV LIVSMEDEL

  Varje dag serveras 3,2 miljoner måltider inom offentligt sektor. 2013 köpte stat, kommuner och landsting livsmedel och måltidstjänster för tio miljarder kronor. Detta motsvarade cirka fyra procent av den totala marknaden samma år.

  Källa: Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten

  Läs mer: Upplys matgäster om köttets ursprungVIDEO. Lantbrukaren Anette Gustawson en lagstiftning behövsVIDEO. Civilministern: en diskriminering mot svenska bönderPREMIUM. Klippans kommun väljer närproducerad matPREMIUM. Ministern hotar med lagstiftning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen