Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari

  Förbudet mot skötsel av trädor blir kortare

  Nu är det okej att putsa och slå växtlighet i träda fram till den 1 april. Jordbruksverkets beslut innebär att förbudet mot avslagning av träda blir en månad kortare.

   Nu är det okej att putsa och slå växtlighet i träda fram till den 1 april. Tidigare var det förbjudet från och med 1 mars.
  Nu är det okej att putsa och slå växtlighet i träda fram till den 1 april. Tidigare var det förbjudet från och med 1 mars. FOTO: Marion Palm

  Reglerna för skötsel av mark i träda har justerats. Jordbruksverket har bestämt att startdatumet för förbudet mot avslagning av träda flyttas från den 1 mars till den 1 april. Det betyder att lantbrukare har bättre möjlighet att hinna med en tidig putsning av trädan.

  Något som enligt Jordbruksverket gynnar blommande örter och gräs utan att påverka fågellivet negativt.

  Ny period

  Innan regeländringen låg perioden då man inte fick putsa eller slå av växtlighet på träda under perioden 1 mars – 30 juni. Nu blir den nya perioden 1 april – 30 juni.

  ”Tidigare har det varit svårt för lantbrukare att hinna med en tidig putsning av trädan då vi i Sverige ofta har ett snötäcke fram till 1 mars”, säger Johannes Eskilsson, handläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Skärpningar

  Jordbruksverket har även gjort vissa skärpningar mot tidigare i samband med uppdateringen av föreskriften Om hänsyn till natur- och kulturvärden i jordbruket. Föreskrifterna är till för att skydda värdefulla natur- och kulturmiljöer och för att den biologiska mångfalden ska bevaras.

  Reglerna för träda i den uppdaterade föreskriften träder i kraft den 15 februari 2020.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen