Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 July

  Slam på åkrar kan förbjudas

  Slam från reningsverk kan förbjudas från att spridas på svenska åkrar. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över hur ett förbud kan utformas.

   Snart kan det bli stopp för slam på svenska åkrar.
  Snart kan det bli stopp för slam på svenska åkrar. FOTO: IBL

  Regeringen följer Tyskland och tillsätter under torsdagen en utredning som på sikt kan förbjuda spridning av slam på svenska åkrar. Regeringen menar att stort problem med slammet är att utöver fosfor som jordbruket behöver så innehåller det även kadmium och bly.

  Tanken är att utredningen, som ska vara klar i september nästa år, ska titta på tekniska lösningar för ta vara på fosforn och andra viktiga ämnen från slammet.

  ”Rapporter visar att avloppsslam, utöver miljö- och hälsoskadliga metaller, även innehåller en del mikroplaster. Genom att förbjuda gödsling med avloppsslam minskar risken att mikroplaster kommer ut i miljön där vi odlar vår mat”, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i ett pressmeddelande.

  Ska bli mer självförsörjande

  I dag bryts stora delar av fosforn utomlands för att sedan importeras till Sverige. Det nya förbudet hoppas kunna hjälpa Sverige att bryta ut fosforn från avloppsslammet som finns här och bli självförsörjande.

  ”Det är viktigt att vi använder våra resurser på ett ansvarsfullt sätt. Fosfor är en dyrbar resurs och då ska vi använda den teknik som finns för att beta tillvara på den”, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

  LÄS OCKSÅ: Kommunalråd skitförbannad när bonde spred gödselLÄS OCKSÅ: Miljögifterna i slammet måste tas på allvar

  Läs mer om

  Till toppen