Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 februari 2017

  Förbjuds hantera tjurar

  Malma gård Lantbruk AB på Värmdö förbjuds nu att hantera avelstjurar. Om vissa krav inte uppfylls hotas gården också av vite på 100 000 kronor.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lind n

  Arbetsmiljöverket har beslutat att gården inte längre får handskas med avelstjurar. Beslutet fattades efter att det gjorts en inspektion på gården efter en arbetsplatsolycka förra året skriver Nacka Värmdö Posten.

  Olyckan inträffade i samband med ett bråk mellan två tjurar. Tjurarna brakade in i en grind som flög upp och en anställd skadades.

  Vid inspektionen som gjordes efter olyckan konstaterade Arbetsmiljöverket att det fanns brister på gården. Dessa ansågs så allvarliga att anställda med omedelbar verkan inte längre får hantera tjurarna innan ställda krav uppfylls. Det krävs också att alla anställda får mer kunskap i att hantera tjurar och att det införs tydliga rutiner.

  Arbetsmiljöverket säger också att flera tjurar inte får dela samma utrymme och att tjurar inte får stallas upp mitt emot varandra för att minska risken för olyckor. Uppfylls inte vissa krav hotas gården av vite från den första mars på 100 000 kronor.

  Malma gårds Lantbruk AB köptes av klädjätten H&M:s styrelseordförande Stefan Persson 2014. På gården bedrivs köttproduktion på naturbeten.

  Familjen Persson har sedan tidigare köpt upp och investerat i fastigheter på Fågelbolandet på Värmdö.

  Relaterade artiklar

  Till toppen