Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2019

  Förbipasserande hindrade brandkåren

  När började brinna, mitt under skördearbetet, stannade förbipasserande för att filma och hindrade därigenom räddningstjänstens arbete. Händelsen utanför skånska Vismarlöv vållar återigen debatt om allmänhetens agerande vid räddningsinsatser.

  Vi har läst om det förut, hur räddningsinsatser vid bränder, svåra trafikolyckor och drunkningstillbud försvåras av att intresserade förbipasserade parkerar, filmar och därmed hindrar räddningstjänstens framfart i stället för att följa gängse praxis; rädda, larma, och därefter bedöma hur man kan vara behjälplig under ett räddningspådrag, kanske genom en så enkel sak som att flytta på sin bil.

  Lockade storpublik

  I dagarna hände det igen i samband med att en maskin gick varm under skördearbetet, och antände de torra markerna. Branden spred sig snabbt över ett fem till åtta hektar stort område, och hotade snart flera gårdar och boningshus utanför Vismarlöv i Skåne.

  Släckningsarbetet försvårades av de oberäkneliga vindförhållandena, men också av att de tjocka rökmolnen snabbt lockade till sig storpublik, skriver Sydsvenskan.

  – Det var bekymmersamt för oss att komma fram för det var mycket privatpersoner med bilar i vägen, säger räddningsledare Arly Jensen till Sydsvenskan.

  Malin Arvidsson, som passade sin systers gård i Vismarlöv vid tillfället, har uttryckt sin upprördhet i flera medier.

  – Man blir frustrerad och förbannad. När jag pratade med räddningstjänsten sa de att om de bara hade kommit fyra minuter senare hade hela huset kunna ha brunnit ner, säger hon till ATL.

  ”Stor frustration”

  Nu gick det aldrig så långt, men hon kan ändå inte undgå att fundera över vad som kunde ha hänt om alla som samlades för att titta och filma hade parkerat så illa att räddningstjänstens framfart hade blockerats helt. Räddningstjänsten fick till och med tuta för att komma fram, säger hon.

  – Det var inte en enda människa, utom en boende i byn, som frågade om jag behövde hjälp, då känner man stor frustration, och när det kommer en brandbil och tutar innan de fattar att det är de som står i vägen.

  Hyllar markägaren

  Lokala lantbrukare gick sedan in och backade upp släckningsarbetet och grannar satt brandvakt under natten som följde.

  – Markägaren körde upp en brandgata och har själv riskerat sitt liv för att rädda andras hem. Så det är ett helt otroligt jobb som de och räddningstjänsten gjorde, säger Malin Arvidsson till ATL.

  Även om det i det här fallet slutade positivt säger Arly Jensen på räddningstjänsten att folks agerande kan få allvarliga konsekvenser.

  – Att vara nyfiken kan innebära att man är i vägen för operativ personal. Men folk tänker inte på det sättet, man vill bara se, säger han till Sydsvenskan.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen