Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni

  Så förbereder du dig för det värsta

  Hur förbereder man sig som företagare för en kris som exempelvis ett dödsfall?

  – Det är en känslig fråga som många blundar för, berättar Anders Stiegler, expert på familjerätt hos PwC, för tidningen Lantmannen.

  De allra flesta lantbrukare och småföretagare har stenkoll på skattefrågorna, de har också hyfsat bra koll företagsfrågorna gällande fastigheter och arrenden.

  – Men när det kommer till familjerätt har de flesta ingen aning om vad som gäller och när de väl söker upp en rådgivare är det för att krisen redan är ett faktum, berättar Anders Stiegler.

  Att förbereda sig inför en kris är inte lätt, det rör upp många känslor och det är också därför det ofta inte blir gjort.

  – Man duckar för det jobbiga och skjuter det på framtiden, men min erfarenhet är att ju noggrannare man skriver ned sina önskemål desto lättare blir det för de efterlevande, säger Anders Stiegler.

  Han ger här fyra viktiga råd att utgå ifrån när man planerar för framtiden men poängterar att det är svårt att ge detaljerade råd generellt eftersom önskemål och förutsättningar ser olika ut för alla:

  1. Ägarförhållandena. Det första man ska reda ut är hur ägarförhållandena till gården/företaget ser ut. Vem äger vad? Det låter självklart men det är inte ovanligt att det finns muntliga överenskommelser som inte stämmer överens med de verkliga.

  2. Hur vill jag ha det? Stäm av parternas önskemål, hur vill de att det ska se ut om olyckan skulle vara framme? Skapa en plan för olika scenarier som exempelvis, sjukdom, separation eller dödsfall.

  3. Hitta lösningar. När man väl har bestämt sig gäller det att hitta lösningar som gör önskemålen till verklighet om det värsta skulle hända. Vilka försäkringar behöver tecknas, ska testamente skrivas, behövs ett aktieägaravtal?

  4. Översyn. En bra regel är att se över villkoren varje gång livssituationen ändras. När man blir sambo, gifter sig eller får barn.

  Detta är en artikel ur nr 7–8/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen