Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj 1999

  Förbannad Thuresson ut ur styrelsen

  Swedish Meats ordförande Hans Thuresson kastades ut från företagets styrelse vid dagens stämma. Efter ett kort anförande, där han sade att han kände sig förbannad, tog han sin portfölj och gick. Ny ordförande blev Bengt Håkansson, Skanek.

  Det är ingen hemlighet att valberedningen inför Swedish Meats stämma har haft svårt att enas om förslag till styrelsen. Striden har stått om Hans Thuresson, som för ett år sedan valdes till ordförande i Slakteriförbundet och som verkat som det nya företagets första ordförande. Först i söndags kväll blev valberedningen enig om förslag till dagens stämma.
  I förslaget ingick en styrelseplats till Hans Thuresson. Det innebar inte att det var klart att han skulle bli ordförande. Det är styrelsen själv som inom sig utser vem som ska bli ordförande.

  Oväntat förslag
  Valet skedde så att representanterna för de olika slakteriföreningarna valdes för sig. När Skaneks tre representanter skulle väljas föreslog valberedningen Alf Andersson, Bengt Håkansson och Hans Thuresson. Lite oväntat begärde då Lars Ohlsson, som är fullmäktige för Scan KLS, ordet och föreslog Ingemar Lennartsson.
  – Jag är mycket förvånad över att man lägger ett förslag som strider mot valberedningen och Skaneks nominering, sade Alf Andersson, Skanek. En enig styrelse och fullmäktigegrupp står bakom nomineringen. Jag skulle inte kunna tänka mig att ha synpunkter på en annan förenings nominering, och förväntar att de inte lägger sig i vår.

  Sluten omröstning
  Diskussionen under stämman blev lite märklig eftersom Hans Thuressons namn aldrig nämndes. Men bakom raderna kunde man förstå att motståndet mot Hans Thuresson var stort, utom i Skanekgruppen som stred hårt för hans namn.
  Så småningom slutade diskussionen i en sluten omröstning där Alf Andersson och Bengt Håkansson fick 75 röster, Ingemar Lennartsson 50 och Hans Thuresson bara 25. Och därmed var Hans Thuresson inte vald.

  Fortsätter att ha åsikter
  – Jag känner mig förbannad när en förening som inte vill vara med i Swedish Meats föreslår en kandidat som inte har sin egen förenings stöd, sade Hans Thuresson till stämman när valet var klart.
  – När jag nu efter 25 år blir utkastad tänker jag inte lägga mig i Swedish Meats interna arbete, men jag kommer att ha många synpunkter även i fortsättningen.
  Vid styrelsens konstituerande möte, strax efter stämman, utsågs Bengt Håkansson, Skanek, till ny ordförande. Vice ordförande blev Sören Kvantenå från Farmek.

  Knut Persson

  Relaterade artiklar

  Till toppen