Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari

  ”Ge er inte på tjänstemännen”

  Tycker man att lagstiftningen är felaktig får man kräva att den ändras, anser Kristofer Jervinge på fackförbundet Naturvetarna.

  – Men inte ge sig på tjänstemännen som försöker tolka den.

   Diskutera gärna lagstiftningen, men inte de som tolkar den, anser tjänstemännens fackförbund Naturvetarna.
  Diskutera gärna lagstiftningen, men inte de som tolkar den, anser tjänstemännens fackförbund Naturvetarna. FOTO: Mostphotos

  Kristofer Jervinge är utredare på fackförbundet Naturvetarna som organiserar båda sidor i konflikten mellan den gröna näringen och de tjänstemän som kontrollerar den.

  Lantmästare och chefer i den gröna näringen kan vara medlemmar i fackförbundet, precis som olika kontrollanter vid statliga myndigheter.

  – Så vi skulle vara väldigt glada om vi kunde få till en bra dialog så det inte blev så infekterat.

  Intresse för frågan

  Naturvetarna får ofta höra att myndigheterna befolkas av så kallade skrivbordsaktivister.

  – Väljer man att jobba med en fråga så är man naturligtvis intresserad av den frågan. Därför kan det mycket väl vara så att man är med i en organisation privat som tangerar det man arbetar med. Men det är ju extremt viktigt att man skiljer på det och på sin roll som tjänsteman, säger Kristofer Jervinge.

  Det är också viktigt att myndigheter hanterar liknande frågor likadant, till exempel länsstyrelser i olika delar av landet.

  – Om det är stort utrymme för tolkningar och stora skillnader kan det uppfattas som godtyckligt och göra att tjänstemän ses som någon sorts aktivister.

  Diskutera lagarna

  Men framför allt är det lagarna som ska diskuteras, inte dem som tolkar dem.

  – Man kan bli väldigt arg på djurskyddsinspektören som fattat beslutet, fast det egentligen är lagstiftningen bakom beslutet man tycker är felaktig. Då får man försöka ändra på den i stället och inte ge sig på tjänstemannen, säger Kristofer Jervinge på Naturvetarna.

  Läs också: Alla artiklar i ATL:s granskning av skrivbordsaktivismen

  Relaterade artiklar

  Till toppen