Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober

  Fokus på växthälsa under kemins dag

  Sveriges största experiment på temat växthälsa genomförs 16-17 oktober. Hur fosfor kan återvinnas är temat.

   Precis som människor så behöver växter näring för att växa, vilket är i fokus på kemins dag 16 oktober.
  Precis som människor så behöver växter näring för att växa, vilket är i fokus på kemins dag 16 oktober. FOTO: Anders Fällman

  2020 är det internationella året för växthälsa, och det är också fokuset under kemins dag den 16-17 oktober.

  Precis som människor behöver rätt näring för att överleva och växa, behöver också växter det. Det är budskapet som arrangörerna Innovations- och kemiindustrierna, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet vill lära mellanstadieelever under Sveriges största kemiexperiment.

  Lärarledd demonstration

  Experimenten består av en lärarledd demonstration av en ny återvinningsmetod för fosfor från avlopp, och sedan får eleverna själva experimentera med kväveföreningen urea som bildar kristaller. I just det här fallet bildas kristallerna på piprensarträd.

  ”Den nya metoden för fosforåtervinning tycker jag själv är enormt spännande, den är ett bra exempel på hur man som ung kan vara med och lösa en samhällsutmaning om man ägnar sig åt kemi. Det kommer snart bli brist på fosfor och utan gödning blir skördarna mindre med risk för svält som följd”, säger Ulla Nyman, chef för opinionsbildning på IKEM, i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen