Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2019

  Fokus på hållbarhet med ny dansk certifiering

  Østbirk, Danmark

  Nyligen lanserade Danish Crown en hållbarhetssatsning för sina leverantörer. Målet är att minska företagets klimatpåverkan med 50 procent till 2030.

   Danska grisbonden Jonas Würtz från Go gris visar upp sin gård med delvis lösgående suggor.
  Danska grisbonden Jonas Würtz från Go gris visar upp sin gård med delvis lösgående suggor. FOTO: Marion Palm

  Den 16 september lanserade Danish Crown ”Klimavejen”, Klimatvägen på svenska. Hållbarhetssatsningen är ett sätt att möta konsumenternas krav på produktionen. Enligt Danish Crown ligger utmaningen i att få ner utsläppen från livsmedelsproduktionen till så låga nivåer som möjligt för att danskt fläskkött ska ha en bra position på världsmarknaden.

  Grisföretaget Go gris som ATL besökt är med i klimatomställningen. Jonas Würtz, som driver företagets suggenhet på gården Evansmide, berättar att det var en självklarhet för honom att företaget skulle gå med i klimatcertifieringen.

  – Jag vill ha en produktion jag kan vara stolt över. Genom att få ner våra utsläpp och jobba med att ha en hållbar produktion kan jag vara transparent mot konsumenten, säger han.

  Gemensam fråga

  Ett mål med Klimatvägen är att 90 procent av alla grisar som levereras till Danish Crown ska vara certifierade vid slutet av 2019. Detta är Jonas Würtz positiv till.

  – Jag tror att hela lantbrukssektorn gemensamt behöver visa att vi tar hållbarhetsaspekten på allvar genom att ta ansvar i vår produktion.

  På gården Evansmide har man redan klimatanpassat sin produktion på flera sätt.

  – Vi använder den gödsel som producerats på gården för att värma upp stallet och vi har bytt ut alla lampor till LED, säger Jonas Würtz.

  Arbetet med Klimatvägen går ut på att få med lantbrukare i klimatomställningen, genom att kartlägga sin produktion och sätta upp mål för en treårsperiod när det gäller miljö och klimat, energi, djurskydd och antibiotika samt socialt ansvar. Ett långsiktigt mål är att minska klimatpåverkan med 50 procent fram till 2030.

  Fakta: Klimatcertifieringen

  • Klimatvägen (Klimavejen) är Danish Crowns bondeprogram för resan mot hållbart kött.

  • Lantbrukaren kartlägger var hen befinner sig nu och sätter treåriga utvecklingsmål inom flera områden: miljö och klimat, energi, djurskydd och antibiotika samt socialt ansvar.

  • 90 procent av alla grisar som levereras till Danish Crown ska komma från gårdar med tydligt satta hållbarhetsmål under slutet av 2019.

  • Målet är att minska klimatpåverkan med 50 procent fram till 2030.

  • Visionen är att producera kött helt klimatneutralt 2050.

  Källa: Danish Crown

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen