Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni 2018

  Foderbristen tvingar honom sälja sina tackor

  Torkan slår hårt mot lantbrukare i stora delar av landet. Fårbonden Jacob Bäckstäde på Gotland tvingades sälja 81 dräktiga tackor på grund av foderbrist.

   Jacob Bäckstäde i Sanda på Gotland tvingades att sälja 81 dräktiga tackor på grund av foderbrist.
  Jacob Bäckstäde i Sanda på Gotland tvingades att sälja 81 dräktiga tackor på grund av foderbrist. FOTO: Facebook

  Under midsommarhelgen föll det visserligen tio millimeter regn över Jacob Bäckstädes gård i Sanda på Gotland – men innan dess hade det bara kommit ynka fyra millimeter sedan början av maj. Fodersituationen var katastrofal och Jacob Bäckstäde ångrade bittert beslutet att låta betäcka sina tackor i vintras, då han tänkte att det skulle bli ett bra år efter ett blött fjolår.

  Nu kunde han inte heller låta slakta sina djur, utan fick se sig tvungen att lägga upp en annons på Blocket under rubriken 85 dräktiga pälstackor. Annonsen avslutades med orden ”Bra pris vid snabb affär!”.

  När ATL når Jacob Bäckstäde har han precis fått tackorna sålda, förutom fyra som han behöll eftersom han visste att de var tomma.

  Tackorna stannar på ön

  – Det blev ett dåligt pris, men jag är glad att jag hittade en köpare här på Gotland. De har lite mat, eftersom de är nystartade och hade bunkrat upp med foder, säger Jacob Bäckstäde.

  Själv hade han behövt 100 foderbalar för att djuren inte skulle behöva svälta.

  – Det hade inte gått att få ihop, och det går inte att köpa något Krav-foder. Finns det ens något kan det kosta 1000 kronor balen, och det är inte försvarbart ekonomiskt, säger Jacob Bäckstäde.

  Med bara 120 djur kvar mot de 300 han hade tänkt sig och en sjunkande omsättning är Jacob Bäckstäde trots allt lättad över att han lyckades hitta en köpare till sina dräktiga tackor.

  – Nu kan jag åtminstone ta ut lite semester – det hade inte gått annars med lamning mitt på sommaren, säger han.

  LÄS MER: Bönder i norra Europa begär krishjälpLÄS MER: ”Torkan har ställt till med totalt haveri”LÄS MER: Bönder startar beteskedja på Facebook

  Relaterade artiklar

  Till toppen