Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2019

  Foderkris på Öland – nu utreds transportstöd

  Grovfoderbristen på Öland blir allt allvarligare och fjolårets torka gör sig påmind både i ekonomin och på vallfälten. Nu utreds frågan om transportstöd vid köp av foder från fastlandet.

   På grund av grovfoderbrist utreds nu frågan om transportstöd vid köp av foder från fastlandet.
  På grund av grovfoderbrist utreds nu frågan om transportstöd vid köp av foder från fastlandet. FOTO: Privat/Roger Gustafsson

  På Öland har flera lantbrukare redan tvingats stödutfodra sina djur eftersom betet inte räcker till. Något som gör att deras bristande foderlager töms ännu fortare. Nu arrangerar LRF Öland krismöte på krismöte för att ta fram förslag på hur man ska få ihop foder och ändå hålla nere kostnaderna då fjolårets torka fortfarande syns i lantbrukarnas plånböcker.

  Transportstöd ska utredas

  En idé är att införa ett transportstöd för att lösa fodersituationen, vilket Ölandsbladet tidigare rapporterat. På torsdagen diskuterades frågan på ytterligare ett möte där bland annat LRF-representanter från Öland och Länsstyrelsen i Kalmar medverkade. Roger Gustafsson, ordförande för LRF Mörbylånga bekräftar att frågan om transportstöd nu ska utredas hos länsstyrelsen.

  – Vi har ingen lösning som kommer att rädda situationen rakt upp och ner, men frågan ska utredas vidare hos länsstyrelsen.

   Enligt Roger Gustafsson det gäller inför kommande år att på gårdsnivå prova olika metoder så att man har en plan för sitt foder även om vallen inte håller.
  Enligt Roger Gustafsson det gäller inför kommande år att på gårdsnivå prova olika metoder så att man har en plan för sitt foder även om vallen inte håller. FOTO: Privat/Roger Gustafsson

  Finns foder att köpa

  I år har det varit en god grovfoderskörd i många delar av landet och på sina håll väljer man bort en sista skörd eftersom man inte har någon plats att lagra fodret. Därför är det också många lantbrukare som vill sälja foder och Caroline Eriksson, ordförande för LRF Borgholm, berättar att många lantbrukare från fastlandet hört av sig med foder att sälja.

  – I år finns det foder att köpa, men likviditeten är så hårt ansträngd att det är tufft trots ganska normala priser på foder, säger Caroline Eriksson.

  Vatten i fokus

  Roger Gustafsson håller med om att det är en pressad ekonomi på gårdarna som gör det besvärligt i år och detta tillsammans med bristen på vatten var de två ämnen som diskuterades mest på torsdagens möte mellan LRF och länsstyrelsen.

   ”Effekten av fjolåret märks fortfarande tydligt, både på vallarna, på betesfälten samt i lantbrukarnas ekonomi”, säger Roger Gustafsson ordförande för LRF Mörbylånga.
  ”Effekten av fjolåret märks fortfarande tydligt, både på vallarna, på betesfälten samt i lantbrukarnas ekonomi”, säger Roger Gustafsson ordförande för LRF Mörbylånga. FOTO: Privat/Roger Gustafsson

  – Effekten av fjolåret märks fortfarande tydligt, både på vallarna, på betesfälten samt i lantbrukarnas ekonomi. Mer långsiktiga åtgärder för att klara av torra somrar är att sätta upp vattenfördröjande åtgärder som våtmarker och dammar för att kunna öka bevattningen. Utöver det gäller det att på gårdsnivå prova olika metoder så att man har en plan för sitt foder även om vallen inte håller.

  Hur ser tidsramen ut för när öländska bönder måste få tag på foder?

  – Eftersom att årets torka drabbat oss väldigt lokalt på Öland så finns det bra med foder på fastlandet. Därför tror jag att många väljer att se hur majsskörden faller ut och provar att putsa eller ta mer på vallen innan man köper in grovfoder, säger Roger Gustafsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen