Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli 2018

  Krismöte lockade 400 lantbrukare

  Närmare 400 lantbrukare slöt upp på LRF Skånes stormöte kring torkan.

  ”Den värsta vi sett i mannaminne”, konstaterade Hans Ramel.

   - Läget är allvarligt. Den värsta torkan vi sett i mannaminne och nu står skörden för dörren, säger Hans Ramel.
  Bild 1/3 - Läget är allvarligt. Den värsta torkan vi sett i mannaminne och nu står skörden för dörren, säger Hans Ramel. FOTO: Mikael Gianuzzi
   Cirka 400 kom till stormötet om torkan på Övedskloster.
  Bild 2/3 Cirka 400 kom till stormötet om torkan på Övedskloster. FOTO: Mikael Gianuzzi
   Åsa Odell, vice ordförande förbundet, räknar med att skördebortfallet i år blir mellan 5 och 8 miljarder kronor.
  Bild 3/3 Åsa Odell, vice ordförande förbundet, räknar med att skördebortfallet i år blir mellan 5 och 8 miljarder kronor. FOTO: Mikael Gianuzzi

  350 var föranmälda till mötet på Övedskloster utanför Sjöbo på torsdagskvällen. Närmare 400 lantbrukare kom. Redan i kön till registreringen var det självklara samtalsämnet det lilla regn som kommit lokalt över delar av Skåne och det faktum att solen lyste igen på torsdagskvällen.

  – Läget är allvarligt. Den värsta torkan vi sett i mannaminne och nu står skörden för dörren. Nu gäller det att fokusera på möjliga lösningar och åtgärder, sammanfattade Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne i sin inledning av mötet.

  Skördebortfall på 5-8 miljarder kronor

  Åsa Odell, vice ordförande förbundet, räknar med att skördebortfallet i år blir mellan 5 och 8 miljarder kronor.

  – Till det kommer ökad utgiftsposter vara en av de största sannolikt är foder där det kan bli fråga om miljardbelopp. Dessutom vet vi inte ännu hur slaktpriserna utvecklas, sade hon.

  Både LRF och svenska politiker anser att läget nu är så illa att EU:s krisfond bör aktiveras men kommissionär Paul Hogan har ännu så länge varit avvaktande.

  Oklart om innehåll

  Parallellt jobbar LRF med svensk politiker för att få till ett nationellt stödpaket. Något som nu ser ut att kunna bli verklighet, enligt Åsa Odell.

  – Det är utlovat ett paket men ännu vet vi inte vad det innehåller eller hur snart det kan komma. Vår åsikt är att det måste komma dem som gör stora förluster till del och därför utformas så att det träffar rätt. Det måste också göras en avvägning mellan krångel och snabbhet, för nu måste det komma snabbt, sade hon.

  Undantag och åtgärder

  Men på mötet deltog också representanter för länsstyrelsen i Skåne, Lantmännen och köttindustrin.

  – Ett viktigt skäl till att vi är här i dag är att informera om de åtgärder vi vidtar för att underlätta i det här besvärliga läget. Det handlar bland annat om undantagen för bevattning och att försöka lösa betessituationen, sade Ola Melin, länsöverdirektör i Skåne.

  Han underströk samtidigt att det viktigaste skälet till att myndigheten deltog ändå var lyssna på lantbrukarna och deras önskemål och förslag på nödvändiga åtgärder.

  Stressade av torkläget

  Efter mötet stannade också många deltagare kvar och kunde ställa frågor till talarna.

  Hans Ramel menade att lantbrukare oavsett storlek på företag eller inriktning är riktigt stressade av det akuta torkläget men också vilka konsekvenserna blir för framtiden. Han var glad över att så många tog sig tid att komma.

  – Det är bra att bara kunna träffas och prata med varandra om läget och tipsa om lösningar. Det här en yrkeskår som är envis och uthållig och det finns en kämpaglöd som du nog får svårt att hitta någon annanstans, sade Hans Ramel.

  LÄS OCKSÅ: Inget slut på värmen i sikteLÄS OCKSÅ: Majsskörden i fara

  Relaterade artiklar

  Till toppen