Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2018

  Facket ska hjälpa franska bönder med kemikalier

  Franska bönder ska få hjälp av det största jordbruksfacket för att minska användningen av kemikalier.

  – Vi måste anpassa oss efter konsumenternas krav, säger Eric Thirouin i FNSEA, som nu publicerar informationsmaterial om alternativa metoder.

  Det franska jordbruket är generellt sett en flitig konsument av kemiska bekämpningsmedel, men regeringen har lovat att användningen ska halveras fram till 2025.

  Eric Thirouin säger att debatten kring användningen av fytosanitära produkter länge har varit steril och alltför polariserad.

  Miljöorganisationerna hävdar att alla kemikaliska bekämpningsmedel är farliga, och bönderna säger att de inte är det, om de används enligt normerna. Oavsett vilket måste vi anpassa oss efter konsumenternas krav på att vi ska använda mindre kemikalier, säger Eric Thirouin.

  Eric Thirouin har en gård i Béville-le-Comte, sydväst om Paris. Han odlar spannmål, och driver en butik med regionalt producerade varor, och ingår också i ledningen för det största jordbrukarfacket FNSEA, där han ansvarar för ett nytt miljöprogram.

   Eric Thirouin i FNSEA ansvarar för ett nytt miljöprogram.
  Eric Thirouin i FNSEA ansvarar för ett nytt miljöprogram. FOTO: FNSEA

  300 olika lösningar

  Under det senaste året har en arbetsgrupp som består av bönder, forskare och representanter för andra aktörer inom jordbrukssektorn, gjort en inventering av de alternativa metoder som existerar.

  Gruppen har sammanställt 300 lösningar, som jordbrukarna successivt kommer att informeras om.

  För varje metod presenteras fördelar, nackdelar och kostnader. Det handlar till exempel om att förebygga sjukdomar och skadeinsekter genom att senarelägga sådden av vintervete, eller att odla bönor tillsammans med raps. Lösningarna bygger också på teknik i form av robotar och datorer, och ökad användning av biologisk bekämpning. 

  Men för vissa kulturer finns idag inga alternativa lösningar. Det går inte att använda mekanisk ogräsbekämpning i vinodlingar i starkt lutande sluttningar. Det finns inte heller något bra alternativ för att få bukt med kvickroten inom stora spannmålsodlingar, säger Eric Thirouin.

  Förbud mot glysofat

  Presidenten Emmanuel Macron har sagt att glyfosat helt ska förbjudas i Frankrike om tre år. Men redan i september i år träder ett förbud mot fem neonicotinoider i kraft.

  FNSEA anser att inga kemiska bekämpningsmedel ska kunna förbjudas innan det finns realistiska alternativ. Eric Thirouin hoppas att miljöprojektet ska stimulera forskare till att finna nya lösningar.

  En utgångspunkt för arbetsgruppen har varit att jordbruket måste vara ekonomiskt bärbart.

  FNSEA hävdar att förutsättningen för en minskning av kemikalieanvändningen är att staten skjuter till mer pengar.

  – Vi väntar på en reaktion från regeringen, säger Eric Thirouin.

  LÄS OCKSÅ: Kraven skärps på genredigerade grödorLÄS OCKSÅ: Kemikaliebehandlingar på utgång

  Kemikalier i jordbruket i Frankrike

  Jordbruket i Frankrike är den tredje största konsumententen av kemiska bekämpningsmedel (kilo per hektar) i EU efter Belgien och Nederländerna.

  Enligt en regeringsplan från 2015 Ecophyto ska användningen ha halverats år 2025.

  Totalt har Frankrike 450 000 jordbruk. Cirka 8,3 procent är ekologiska.

  3000 konventionella jordbruk ingår i nätverket Dephy, där de får stöd för att minska kemikaliekonsumtionen genom att använda fler alternativa metoder.

  Regeringen vill utöka nätverket till att omfatta 30 000 jordbruk.

  Fem neonicotinoider förbjuds i Frankrike från och med september i år.

  Presidenten Emmanuel Macron har lovat att användningen av glyfosat ska förbjudas om tre år.

  Enligt en studie från forskningsinstitutet CNRS och Naturhistoriska museet i Paris, och som publicerades i mars i år, bär kemikalierna inom jordbruket ett stort ansvar för att antalet fåglar i jordbruksområden minskade med 30 procent under de senaste 15 åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen