Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 augusti 2016

  Flygspaning efter vatten på Öland

  Nu startar sökningen efter vatten med flyg på torkdrabbade Öland.

   Det blir lågflygningar och höga ljudnivåer när man börjar leta efter nya grundvattentäkter på Öland med hjälp av helikopter.
  Det blir lågflygningar och höga ljudnivåer när man börjar leta efter nya grundvattentäkter på Öland med hjälp av helikopter. FOTO: SGU

  Med hjälp av lågflygande helikoptrar ska i stort sett hela Öland inventeras i jakten på att hitta nya grundvattenförekomster. Nästa vecka inleds flygningarna i den norra delen av Öland och sammanlagt beräknas mätningarna över ön ta tre-fyra veckor att göra.

  Mätningarna görs med en metod som kallas TEM. Det är ett helikopterburet geofysiskt system som mäter de olika jordlagrens och bergarternas utsträckning och deras egenskaper. Mätningarna görs ner till ett djup på 200 meter.

  ”På så sätt kan man skapa tredimensionella modeller av jord, berg och grundvatten och på det viset identifiera potentiella grundvattenförekomster”, skriver Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, på sin hemsida.

  Förutsättningarna för att på det sättet få fram bra resultat anses mycket goda. Nya grundvattentäkter är välkommet på Öland, som i sommar har drabbats mycket hårt av torkan vilket slagit hårt bland annat mot både mot djur- och spannmålsproducenter.

  Mätningarna görs av SGU men finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och görs i samverkan med Borgholm Energi, Mörbylånga kommun och länsstyrelsen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen