Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli 2018

  Flytande gård når snart Rotterdam

  Nytt projekt med flytande lantbruk når snart nederländska staden Rotterdam. Gården kommer ha 40 mjölkor och tanken är att projektet ska hjälpa till mot den jordbruksmarksbrist som finns i Nederländerna.

  Ett flytande lantbruk med 40 mjölkkor når snart Rotterdam i Nederländerna. Tanken är att gården ska dra fördel av allt det lediga utrymmet som finns till havs och visa att lantbruk i stadsmiljö är framtiden.

  ”Världens befolkning flyttar till städerna, och många av världens största städer ligger vid havet eller vid floder. Om vi ​​kan producera frisk och hälsosam mat i städerna med vattnet, kan vi både få mer mat och vi kan återställa kontakten med naturen. Vi kallar det ‘Urban Transfarmation’, ”, säger grundaren av företaget Floating Farms, Minke van Wingerden, till danska tekniktidningen Ingeniøren.

   En illustration för hur det kan komma att se ut i Rotterdam när den flytande gården har anlänt.
  En illustration för hur det kan komma att se ut i Rotterdam när den flytande gården har anlänt. FOTO: Illustration: Floating Farm Rotterdam

  Träd, grödor och regnvatten

  Den flytande gården kommer ha betesmark åt korna med grödor som odlas via solpaneler. Tanken är att korna ska få gå runt fritt på gårdens övervåning. Floating farms har även planterat miniatyrträd som ska ge skugga och svalka åt korna. Totalt kommer gården att kosta drygt 28 miljoner svenska kronor att bygga och proffs på växthus står bland annat för bygget av gårdens tak.

   Korna är på våning ett medan bottenvåningen har klassrum och gårdsbutik.
  Korna är på våning ett medan bottenvåningen har klassrum och gårdsbutik. FOTO: Illustration: Floating Farm Rotterdam

  Nära ekologiskt

  Floating farms har i nuläget rekryterat sin första lantbrukare, Albert Boersen, som tidigare vuxit upp och jobbat vid en traditionell gård i norra Holland. Boersens besättning på den flytande gården består av 40 Montbéliarde mjölkkor som ska producera mellan 600 till 1000 liter mjölk om dagen. Tanken är att korna ska kunna gå runt fritt i stallet och beta. I och med att gräsytorna är så pass små på den flytande gården så når inte gården upp till kraven för att få kalla produktionen för ekologisk.

   Taket har solpaneler och odlingen på gården fungerar likt ett växthus.
  Taket har solpaneler och odlingen på gården fungerar likt ett växthus. FOTO: Illustration: Floating Farm Rotterdam

  Kyckling och grönsaker nästa

  Prototypen av den flytande gården kommer bara ha produktion med kor men redan nu öppnar Floating Farms upp för framtida gårdar med kycklingproduktion såväl som grönsaksproduktion. I Nederländerna är jordbruksmarken en bristvara och det är många andra länder med samma problem. Kina och Singapore följer projektet noga och har redan nu kontaktat Floating Farm om att skapa liknande projekt vid deras kuststäder.

  LÄS OCKSÅ: Nederländerna är experter på exportLÄS OCKSÅ: Hård konkurrens om forskningspengar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen