Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti 2018

  Flera stölder av Johns Deeres GPS-utrustning

  Under helgen har det stulits GPS-utrustning till skördetröskor och traktorer från John Deere.

  – Vi har flera anmälningar i Enköping och även en Västmanland. Det verkar som att det är en stöldvåg, säger Lisa Sannervik på polisen i Uppsala till ATL.

  En av de drabbade är Maria Berg som bedriver spannmålsodling på två gårdar tillsammans med sin man. En av gårdarna ligger i Björksta utanför Västerås och den andra ligger i Bred utanför Enköping, där paret också bor.

  – Jag satt i fredags och tröskade på gården på Västeråssidan, berättar Maria Berg.

  – När jag var klar gjorde jag som vanligt, jag tog ner GPS-antennen från taket och la in den i pickupen under en jacka. När jag kom hem parkerade jag utanför köksingången och låste pickupen.

   Spannmålsproducenten Maria Berg är en av de drabbade.
  Spannmålsproducenten Maria Berg är en av de drabbade. FOTO: Privat

  Tomt under jackan

  På lördag eftermiddag åkte Maria Berg ut igen för att fortsätta tröska. Men när hon skulle ta fram antennen var den borta. Kvar i bilen låg däremot en skruvdragare av god kvalitet, berättar Maria Berg. Hon tror att tjuvarna antingen har spanat på henne, eller tagit registreringsnumret på pickupen som stått parkerad vid åkern.

  – Det känns förstås väldigt obehagligt om de har spanat på mig innan, säger Maria Berg.

  På polisen i Uppsala bekräftar man att det kommit in flera anmälningar om stölder av just gps-utrustning till John Deere maskiner.

  – Det verkar som att det är ett nätverk som håller till i vårt område just nu och att det fräst är John Deere-traktorer som drabbats, Lisa Sannervik på Polisen i Uppsala.

  Polisen tittar på samband

  Hon säger att polisen nu tittar på olika tänkbara samband kring händelserna och att man också gjort vissa tekniska undersökningar på några av brottsplatserna. I nuläget finns ingen gripen.

  – Man stannar ofta några dygn och sen far man vidare, säger Lisa Sannervik. Risken finns att tjuvarna fortsätter till angränsande områden.

  Lisa Sannervik uppmanar därför lantbrukare att vara extra vaksamma och att försvåra för tjuvarna. Den som upptäcker något misstänkt i samband med helgen händelserna uppmanas att höra av sig till Polisen, antingen via 112 vid pågående brott eller via 114 14 för att lämna detaljer till utredningen.

  Frustrerande förlust

  Maria Berg utanför Enköping har ännu inte fått något besök av polisen, men gjort en anmälan både dit och till försäkringsbolaget.

  – Jag vet nog tio utrustningsdelar om inte fler som försvunnit i området, säger Maria Berg. Ibland har de tagit antennen, ibland skärmen och ibland båda delar. Det känns som att det är någon typ av beställningsjobb, säger hon.

  Hon uppskattar nypriset på den stulna antennen till 50 000 kr. Eftersom hon räknar med självrisk och åldersavdrag hos försäkringsbolaget hoppas hon nu hitta en begagnad antenn för att de ekonomiska förlusterna ska bli så små som möjligt. Men hursomhelst har stölderna tagit tid och energi, mitt i en skörd som inte är som den brukar.

  – Efter ett år som detta är det här jobbigt mentalt och jättefrustrerande, säger Maria Berg.

  LÄS OCKSÅ: Kaparna krävde en kvarts miljonLÄS OCKSÅ: Lantmännen: Vi utsätts för attacker

  Här är de stölder som Polisen bekräftar

  Uppsala län

  Tillinge – en stöld

  Simtuna – tre stölder (2 traktorer och en skördetröska)

  Svinnegarn – en stöld

  Västmanland

  Hallstaberg – en stöld

  Uppgifterna är enligt Polisen inledande och kan komma att ändras.

  Relaterade artiklar

  Till toppen