Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2018

  "Oroväckande att sex nya besättningar har drabbats"

  Flera gårdar utanför Falköping har drabbats av frasbrand, en dödlig sjukdom med snabbt förlopp som främst drabbar nötdjur på bete. Länsveterinären uppmanar nu djurägare i området att ta in sina djur och vaccinera dem.

   Frasbrand börjar ofta med hälta på ett bakben. Utan behandling med penicillin dör djuret inom ett dygn.
  Frasbrand börjar ofta med hälta på ett bakben. Utan behandling med penicillin dör djuret inom ett dygn. FOTO: Göran Berglund

  I sommar har djurbesättningar på sex olika gårdar utanför Falköping blivit smittade av frasbrand då de gått ute på bete. I det senaste fallet som bekräftades i förra veckan dog sju kalvar.

  Området har tidigare varit drabbat av frasbrand, under 2015 pågick ett större sjukdomsutbrott bland nötkreatur i området Skara-Falköping då ett stort antal djur insjuknade och dog. Sommarens utbrott har förskjutits något österut, i riktning mot Tidaholm och Jönköping, uppger Ulf Lövdahl, länsveterinär i Västra Götaland.

  – Det är oroväckande att sex nya besättningar har drabbats. Vid tidigare utbrott har det bara varit köttdjur men i sommar har flera mjölkbesättningar drabbats, säger Ulf Lövdahl.

  Sporer överlever i marken

  Frasbrand är en mycket allvarlig bakteriesjukdom med ett snabbt förlopp. Den sprids av sporer som överlever i marken under decennier i väntan på rätt förhållande för bakterietillväxt. Ett tydligt symtom på sjukdom är hälta, oftast på ett bakben. Smittan sprids inte mellan djur

  – Djuren kan vid en tillsyn på morgonen verka hur friska som helst men ligga döda på kvällen. Vi vet inte orsaken till sjukdomsutbrotten, men det kan finnas flera. Kanske kan den varma sommaren med efterkommande regn ha bidragit. Andra orsaker som det spekuleras i är grävarbeten, säger Ulf Lövdahl.

  Finns i hela Sverige

  Det går inte att säga vilka betesmarker som är särskilt utsatta för smitta – frasbrand kan slå till var som helst i Sverige och varje år anmäls alltid några fall till SVA.

  – Men skillnaden är att i Falköping har det varit flera sjukdomsutbrott som har varit koncentrerade till ett begränsat område, och vi vet inte varför. Detta sprider förstås oro bland många djurägare i trakten, säger Ulf Lövdahl.

  Han uppmanar därför djurägare att kolla hälta, stalla in sina djur och låta vaccinera dem.

  – Det är bra att ha en strategi. Kontakta gärna distriktsveterinären, Gård & Djurhälsan, LRF eller Växa Sverige. De är alla involverade i det förebyggande arbetet.

  LÄS OCKSÅ: Ny teori: korna dog av frasbrandLÄS OCKSÅ: Flera fall av frasbrand

  Frasbrand

  Plötsliga dödsfall på betet kan vara fall av frasbrand. Sjukdomen sprids av sporer som överlever i marken under decennier. Djuret får i sig sporerna genom munnen och dessa kan sedan ligga vilande i kroppen i väntan på rätt förhållande för bakterietillväxt. Blöta marker är också en riskfaktor. Smittan sprids inte från nos till nos mellan djur. Det viktigaste är ökad övervakning för att snabbt sätta in behandling vid hälta.

  Symtom: Hälta, oftast på bakben. Muskulaturen är först varm men allt eftersom förloppet fortgår dör vävnaden och gas kan kännas under huden. Just gasen har gett sjukdomen dess namn, att det frasar. Vid obduktion ses typiska mörkfärgade områden. Förloppet går snabbt och djuren dör ofta inom ett dygn.

  Behandling: En snabbt insatt antibiotikabehandling är avgörande för ett sjukt djur. Vaccination. Först görs en grundvaccination med fyra veckors mellanrum och därefter en årlig vaccination.

  Källa: Gård & Djurhälsan

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen