Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni 2019

  Hälsingestintan lockar intressenter

  Konkursade Hälsingestintan har redan lockat köpintressenter, berättar konkursförvaltaren Mikael Kubu för ATL. Men pengarna från en eventuell försäljning täcker troligen inte uteblivna betalningar till lantbrukare.

  FOTO: Hälsingestintan

  Den 23 maj i år meddelade Hälsingestintans ledning att bolaget försatts i konkurs efter stora förluster. Nu är konkursförvaltarens ambition att sälja rörelsen i sin helhet, vilket har utannonserats i ett flertal tidningar.

  – Vi begär nu in bud på rörelsen, säger Mikael Kubu på Ackordcentralen i Stockholm, till ATL.

  Hur har intresset sett ut hittills? 

  – Några har hört av sig som är intresserade av att ta över delar av verksamheten, mer än så kan jag inte säga just nu. 

  Störst värden finns i ett varulager, kundfordringar, maskiner samt i den fastighet där bolaget haft sitt styckeri, enligt Mikael Kubu.

  Hälsingestintan är i dagsläget skyldigt ett tiotal bönder totalt 6 miljoner kronor. Det rör sig om fordringar på mellan 100 000 upp till 1 miljon kronor i uteblivna betalningar till lantbrukare som anlitat bolaget.

  Som ATL tidigare berättat är det dock inte säkert att skulderna kan återgäldas. Tillgångarna i konkursboet kanske helt enkelt inte räcker.

  – Det finns en bank som ska få pengar först och sedan är frågan om det finns tillräckligt med pengar till andra fordringsägare. Det är tveksamt, säger Mikael Kubu.

  Han tillägger att en försäljning av rörelsen troligen inte förändrar den bilden.

  – Men det beror förstås på vad en eller flera eventuella köpare är beredda att betala, säger han.

  Läs också: Kommentar: De stora drakarna har lärt av Hälsingestintan

  Relaterade artiklar

  Till toppen